изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:19 EEST
1540 УЧАСТНИЦИ ЩЕ СЕ СЪБЕРАТ В МЕСТНОСТТА "ТЕКЕТО"    
КултураОчакват се делегации от Украйна, Молдова и Сърбия и Черна гора

Поредният традиционен фолклорен събор "Текето" ще се проведе в събота и неделя в местността "Текето" в Крушарско. Подадени са заявки от 146 читалища от Добричка, Варненска, Силистренска и Шуменска области, съобщи кметът на община Крушари Господин Господинов. На една естрада двата дни ще се представят общо 1540 участници. Очакват се и гости от Украйна, Сърбия и Херцеговина и Молдова. Предвижда се да пристигне състав "Радуга" от село Каменка. Той пристига по линия на сътрудничеството между общината и Измаилския народен съвет. От Сърбия и Черна гора се очаква да пристигне състав от един от районите на Ниш, с който общината поддържа партньорство. Делегацията ще включва още кметът, председателят на Скупщината, директорите на Дома на културата в Ниш, на Студентския дом на културата, на Нишката телевизия и Нишкото радио, което излъчва по четири часа в денонощието на български език, обясни Г. Господинов. И добави, че за втора поредна година в събора ще участва и формация от Кишинев, Молдова.
На естрадата в местността "Текето" ще се представят обичаи, автентичен фолклор, песни и инструменталисти, певчески групи и индивидуални изпълнители. Откриването на събора ще е в 9 ч. утре. Програмата ще продължи до 17,30 ч., а в неделя концертът ще е от 9 до 16,30 часа. Съставите от Сърбия и Молдова ще се представят в събота, а украинската формация - в неделя. По-късно - от 20,30 часа гостуващите формации ще изнесат тричасов концерт в центъра на Крушари.
Фестивалът няма конкурсен характер. За всички участници са подготвени плакети и грамоти, каза кметът.
И припомни, че по стара традиция на Илинден в местността "Текето" се е провеждал събор. Традицията е възстановена през 1992 г. Съборът се провежда оттогава досега с известни прекъсвания, но от 2001 г. той вече е ежегоден.
 


Сходни връзки

1540 УЧАСТНИЦИ ЩЕ СЕ СЪБЕРАТ В МЕСТНОСТТА "ТЕКЕТО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди