изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:13 EEST
РАСТЕ ОПАСНОСТТА ОТ ПОЖАРИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО    
Ред и сигурностОт началото на годината до момента в сферата на селското стопанство са възникнали 13 пожара. При тях са унищожени 50декара с пшеница и 3 000 птици, съобщиха от РЗ "ПАБ" в Добрич.

 Оттам напомнят, че с настъпване на восъчната зрялост на житните култури и повишаване на дневните температури се увеличава пожарната опасност в селскостопанските масиви. Проблемът е, че при пожарът в тези масиви се разпространява много бързо, както по хпосока на вятъра, така и встраи. Затова има опасност всеки такъв пожар да обхване големи площи и да унищожи много реколта и техника. Не са рядкост и случаите, когато пожари в сухи треви обхващат горски масиви и полезащитни пояси. Статистиката на РЗ "ПАБ" сочи, че през жътвената кампания` 2001 г. са възникнали 15 пожара в отрасъл селско стопанство като са унищожени 370 декара с пшеница и 60 декара с ечемик. През 2002 г. са възникнали 16 пожара като са унищожени 182 декара с пшеница. През жътвените кампании 2003 и 2004 г. са възникнали съответно 8 и 4 пожара в отрасъл, но те са без материални щети.
От РЗ "ПАБ" поясняват, че много от тези запалвания са в стърнищата и сухите треви, но в редица случаи, ако не са били взети своевременни мерки, е можело да доведат до унищожаване и на неприбрана продукция ,а също и на горски насаждения. Най-често причина за пожарите е небрежност при боравене с открит огън в съседство с житни култури. Друга причина е техническа неизправност на селскостопанската техника като неизолирани кабели, течове на гориво и др. Пожарникарите посочват, че все още ръководители на земеделски кооперации, арендатори и частни стопани не предприемат необходимите мерки за противопожарни ивици покрай главните пътища, полезащитни пояси и горски масиви. Много често се пренебрегва забраната за опалване на стърнища, сухи треви, слогове и крайпътни ивици, което е забранено.
За да се предотвратят пожари от РЗ "ПАБ" призовават граждани да се спазват противопожарните изисквания на Наредба № I - 153 на МВР. Те изискват да се направят противопожарни ивици и да се разпарцелират масивите на участъци за еднодневна работа, да се допуска на работа само технически изправна и пожарообезопасена селскостопанска техника, да не се допуска палене на огън и пушене на цигари в близост до посевите, да се спазва стриктно забраната за опалване на стърнища, сухи треви и крайпътни ивици, при установявания на запалвания и пожари незабавно да се уведомят службите за ПАБ на тел. 160
 


Сходни връзки

РАСТЕ ОПАСНОСТТА ОТ ПОЖАРИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.71 секунди