изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:24 EEST
НДСВ предложи премиерски пост на БСП    
Политика

НДСВ предложиха на БСП да излъчи министър-председател за коалиционно правителство с втория мандат, но настояват най-важните решения да се вземат от Съвет на коалицията, където ще участва и техният лидер Симеон Сакскобургготски.



Това са основните акценти в офертата на царистите към левицата, предложени в понеделник на първата среща между двете политически сили за съставяне на кабинет с мандата на НДСВ след провала на БСП да прокара правителството си начело със Сергей Станишев.

Демократи за силна България (ДСБ) ще напуснат консултациите, като НДСВ продължи разговорите с левицата, обяви след срещата с представители на движението зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев.

Български народен съюз (БНС), които миналата седмица осигуриха чрез свои депутати таен вот, който да облекчи прокарването на кабинет на малцинството БСП - ДПС, заявиха в понеделник, че биха се съгласили на излъчен от левицата премиер, стига да не е партийния лидер и да е консенсусна фигура.

НДСВ не си представя кабинет без БСП

България се нуждае от максимално широка формула на коалиционно правителство, чието ядро обаче трябва да са най-големите парламентарни сили БСП и НДСВ, без чието участие не може ад има стабилен кабинет, заяви след разговорите заместник – председателят на жълтите Пламен Панайотов. Той добави, че стремежът е към управлението да бъдат привлечени леви, центристки и десни формации.

НДСВ са връчили на левицата документ за политиката на кабинет, наречен “Правителство на българските национални приоритети”. С БСП нямаме особени различия по този документ, тъй като политическите приоритети бяха до голяма степен договорени на предишните проговори, каза Панайотов.

Вторият документ,  връчен от НДСВ, съдържа основните принципи на управление на бъдещата коалиция и предвижда създаване на Съвет на коалицията, в който да участват политическите ръководства на всички партньори и решенията да се вземат с консенсус.

Пламен Панайотов уточни, че става дума за основните решения, свързани с вътрешната и външната политика и отразяващи националните приоритети, поради което задължително трябва да бъдат вземани с консенсус между коалиционните партньори.

От БСП поясниха, че в предложените от тях принципи по време на предишните преговори се е предвиждало консенсусът да се търси в самото правителство. НДСВ обаче държи на Съвета на коалицията, тъй като там ще бъде представен Симеон Сакскобургготски.

НДСВ са предложили в писмен вариант и механизъм как всяка формация в управляващата коалиция ще може да предлага и оттегля свои министри.

Ако левицата е част от коалиционното споразумение, тя като най-голяма парламентарна сила трябва да предложи една или няколко кандидатури за министър-председател, каза Панайотов.

Според депутати от БСП, обаче, ако премиер на коалицията е фигура от БСП, различна от Станишев, това ще е “подигравка с левицата”.

Димитър Дъбов от БСП заяви, че получените от НДСВ предложения “в много кратък срок” ще бъдат обсъдени от ръководството на Коалиция за България и ще бъде даден отговор. Това вероятно ще стане още във вторник.

Дъбов уточни, че “предложенията са твърде обширни и приличат на покана за коктейл”. По думите му, НДСВ не са имали претенции към останалите участници в коалицията, но БСП са останали с впечатлението, че между доскорошните партньори НДСВ и ДПС съществува “натрупано напрежение, свързано периода на съвместно управление”. Същевременно социалистите не виждат причини за разваляне на коалиционното си споразумение с ДПС, въпреки че не сформираха съвместно правителство с първия мандат.

Председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова заяви по-късно, че ако коалиционен партньор постави условие за задължително участие на ДПС, НДСВ ще се съгласи.

ДСБ готови  да подкрепят кабинет на малцинството без БСП

Заместник-председателят на ДСБ повтори позицията, че този парламент няма потенциала за политическа коалиция и алтернативата е да се работи за експертно правителство. Ако НДСВ обаче опита да прави политическа коалиция в дясно от БСП, ще има правителство на малцинството, тъй като ДСБ няма да участват в него, но ще му дадат необходимата парламентарна подкрепа срещу поемане на определени ангажименти във връзка с членството в ЕС.

БНС са доволни от предложенията на НДСВ

Представителите на БНС заявиха, че по време на разговорите им с НДСВ във вторник следобед въпросът за премиера не е обсъждан, но представените от жълтите програмни приоритети и принципи са близки до тяхната формула за програмно правителство. БНС ще настояват при постигане на споразумение за такова правителство Народното събрание да поеме насрещен ангажимент да изпълнява определена законодателна програма, която да позволи на МС да изпълни програмата си. Следващата среща между НДСВ и БНС е в сряда.

БНС, които вече се компрометираха като дясна сила с подмолната си подкрепа за кабинета Станишев, имат интерес да се стигне до правителство и да предотвратят предсрочни избори, на които те няма да имат шанс, смятат повечето политически наблюдатели.

Съпредседателят на БНС Анастасия Мозер, която все още е в САЩ, прогнозира по-рано пред Дарик радио, че при сегашния мандат на НДСВ ще бъде съставено коалиционно правителство с БСП и ДПС. По повод спекулации в медиите, че имало план БНС да е третата политическа сила, която ще получи от президента третия мандат, за да състави правителство с БСП и ДПС, Мозер заяви, че единствената възможна подкрепа е за един програмен кабинет.

Симеон изпрати доверени съветници на срещите

От “Позитано” 20 изпратиха трима свои представители за разговорите с НДСВ, като депутатът от БСП Ивайло Калфин е единственият участник и в предишния преговорен екип. Другите двама са Димитър Дъбов и Катя Николова, членове на Изпълнителното бюро. На предишните провалили се преговори участваха заместник-председателите на партията Румен Петков и Румен Овчаров.

От страна на НДСВ участваха заместниците на Симеон Пламен Панайотов и Долорес Арсенова, социалният министър в оставка Христина Христова, зам.-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев и Крис Данчев, който не заеча никаква позиция нито в партията, нито в правителството, но е известен като личен приятел и съветник на премиера в оставка и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

Във втория преговорен екип на НДСВ, проведе разговори с ДСБ и БНС, от страна на НДСВ е включен адвокатът на Симеон Асен Ошанов, на когото беше поверено всичко, свързано с връщането на царските имоти.

“Подигравка за левицата”

Преди консултациите с НДСВ Емилия Масларова заяви, че Коалиция за България ще води само разговори, а преговори ще започнат тогава, когато НДСВ излъчи своя кандидат за министър-председател.

Вариантът България да се управлява от коалиционно правителство, начело с фигура от БСП, но не Сергей Станишев, е подигравка за левицата, каза Масларова в Стара Загора, предаде БТА.

В същото време Борислав Ралчев от НДСВ повтори позицията на партията си, че въпросът с кандидат-премиера ще се обсъжда накрая, а преди това трябва да бъдат изготвени политиките за периода 2005-2009 г., принципите на вземане на решенията в коалицията и едва тогава структура и кадровите въпроси.

" В прежните разговори, въпросът за структурата, а не кадровите въпроси, е бил преди принципите за коалиция. Именно затова там е станал препъни камъкът. Затова и НДСВ смята, че политиките трябва да са първи, защото те са най-важните като част от програмата. След това трябва да се договори принципа на вземане на решения като ние държим на консенсуса. И едва тогава структура и персонажи и в това число министър-председателя," обясни Ралчев пред БНР.

Депутатът от левицата Ивайло Калфин, член на преговорния екип на Коалиция за България, заяви пред Дарик радио, че в предния тур на разговорите на практика е било уговорено абсолютно всичко и накрая НДСВ са се оттеглили. “Остана едно много неприятно чувство на абсолютна липса на доверие в Коалиция за България”, каза още Калфин.

Според Калфин сегашното коалиционно споразумение с ДПС “едва ли е валидно във варианта, който беше при мандата на БСП”.

Борислав Ралчев очакваше след първия кръг на консултациите ще стане ясно с кои от партиите в парламента НДСВ може да има пратньорство във властта и с кои ще се преговаря само за парламентарна подкрепа. Той потвърди, че до края на седмицата е възможно да бъде определена управляващата коалиция и кандидатът за премиер.

Депутатът от левицата Стефан Данаилов повтори пред БНР позицията на партийния пленум от края на миналата седмица, че НДСВ няма потенциал за съставяне на правителство.

БСП ще продължи да настоява следващото правителство, независимо в каква коалиция ще бъде, да даде ход на проверките на имотите на Симеон Сакскобургготски и сделката за автомагистрала "Тракия", които, както напомни Данаилов, е основен ангажимент на  към избирателите.

Във вторник НДСВ продължава консултациите с ДПС, Атака и ОДС.

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

НДСВ предложи премиерски пост на БСП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди