изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:32 EEST
На България е необходимо силно правителство с широка парламентарна подкрепа    
Политика

НДСВ прави всичко възможно да инициира създаването на стабилен кабинет – убеден   е народният представител ЕНЧО МАЛЕВ



-          Г-н Малев, станахме свидетели на много драматични събития в българския парламент. Чуха се много упреци към НДСВ, включително и такива, че не подкрепихте проектокабинета на БСП в името на националните приоритети. Какъв е Вашият коментар?

-          Когато към една толкова тежка и отговорна задача,  се подхожда така самонадеяно, резултатът обикновено е незадоволителен.  Опитът да се състави и прокара през парламента правителство на малцинството, без да е осигурена легитимна, достатъчна публична подкрепа, бе повече от несериозно. Това показа липса на адекватна оценка на реалната ситуация и липса на подобаващ диалог между мандатоносителя и политическите сили, представени в парламента. Процедурните грешки, които също бяха допуснати, говорят от една страна за неопитност, а от друга за високо, неоправдано самочувствие.

-          Ще извлече ли поуки НДСВ, сега, когато започнаха консултации за съставяне на правителство с Ваш мандат?

-          Естествено, не можем да вървим напред, без да отчетем допуснатите грешки, за да не ги повтаряме. Тук бих искал да подчертая, че в тази изключително сложна ситуация НДСВ доказа, че е зряла, монолитна партия, а парламентарната ни група е единна и сплотена,  взима решенията си с консенсус, напълно демократично и прозрачно, придържайки се към конституцията, законите и процедурите в българския парламент. В момента сме преодолели партийните си интереси, действаме разумно, премерено и коректно в името на национално отговорна цел.   Българските избиратели ни гласуваха доверие на изборите преди месец и ние като отговорни политици и народни представители трябва да го оправдаем. Като отчитаме интересите и очакванията на структурите на гражданското общество, в близките дни и седмици ще докажем, че като диалогична политическа сила, НДСВ може да бъде обединителен център между политическите формации с близки програми. Ще направим точно това в един широк мащаб. В резултат на решенията, които взе Политическият съвет на НДСВ, подкрепени единодушно от парламентарната ни група, ние, заявяваме, че няма да допуснем грешките на първия мандатоносител.

И в първоначалните разговори, и в преговорите по съставяне на правителство,    НДСВ ще отстоява позицията, че  България днес има нужда от обединение на усилията на всички национално отговорни политически сили и ще направим всичко възможно да инициираме създаването на силно правителство с широка парламентарна подкрепа. Дейността на бъдещия кабинет трябва да се основава на ясна програма за осъществяване на националните приоритети. НДСВ потвърди позицията си, че водещ принцип и гаранция за функционирането на всяко коалиционно управление е приемането на основните политически решения с консенсус. Както знаете, от понеделник започнахме консултации с всички политически сили, като целта ни е в  кратък срок, но в никакъв случай прибързано, след внимателно изпипване на всички детайли в преговорния процес, да бъдем готови за реализация на мандата, който предстои да ни бъде връчен от президента.

-          Личността на министър- председателят ще се окаже ли отново препъникамък в преговорния процес?

-          НДСВ няма да поставя никакви ограничения и ултиматуми. Ще забравим изказванията, направени с безапелационен тон, ще преглътнем обидата, неудовлетворението и натрупаното недоверие в името на това – да изпълним дълга си. Лично нашият лидер Симеон Сакскобургготски изрази становище, което се прие от нашето политическо ръководство и депутатите, че няма значение от коя политическа сила ще бъде премиерът, важното е да е обединяваща, консенсусна фигура, която ще е гаранция за бъдещата коалиционна политика на правителството. Вчера чухме след разговорите между преговарящите екипи, зам.- председателят  на партията Пламен Панайотов който заяви, че ядро на тази коалиционна формула трябва да се явят НДСВ и БСП, нещо повече, редно е  именно  БСП да предложи кандидатури за премиер. Все пак това е политическата сила, която според изборните резултати, има основание да го направи.

-          Вярвате ли, г-н Малев, че ще бъде реализиран мандатът на НДСВ?

-          Ние не за първи път заявяваме, че властта не е самоцел за НДСВ. Моментът е важен и отговорността пред нас е огромна - ясно си даваме сметка. НДСВ е с категорична позиция, че  ще излъчи кандидат за министър- председател и ще изрази позиция по структурата и персоналния състав на правителството само СЛЕД ПОСТИГАНЕ НА СЪГЛАСИЕ с бъдещите коалиционни партньори. Започналите срещи и разговори имат именно такава цел: да се намери най- успешната коалиционна формула за реализирането на мандата. Според мен, това означава минимум 3 – 4 политически формации да обединят усилията си, преодолявайки партийните си интереси. За България няма друга алтернатива освен широко коалиционно мнозинство. И, ако това се разбере от всички, които афишират, че милеят за България, аз съм убеден, че правителство ще има. Нека стъпим на принципа на консенсуса и споделената отговорност, нека подходим конструктивно,  в противен случай ни чакат предсрочни избори, които са последен изход от създалата се ситуация. Нека никой не се заблуждава, че това може да му донесе успех, напротив,  неимоверно ще се  усложни ситуацията в страната ни. Все пак аз вярвам в здравия разум, който трябва да надделее в Четирийсетия български парламент, за да постигне България своите стратегически цели. Това искат и нашите избиратели.

 


Сходни връзки

На България е необходимо силно правителство с широка парламентарна подкрепа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.89 секунди