изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:47 EEST
РАЗЯСНЯВАТ ПРЕД ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ    
ЗемеделиеТо е напълно безплатно. Ако е в друго населено място, обучаващата организация поема и разходите за транспорт, храна и нощувки. Документи се подават до 15 ноември

Възможностите за безплатно обучение по програма САПАРД за българските фермери, тютюнопроизводители, собственици и ползватели на гори, както и на заетите на трудово правоотношение в селскостопанския и горския сектор бяха разяснени вчера в Добрич. Това стана по време на работна среща, която е част от провеждането на третия етап от националната информационно-разяснителна кампания на Министерството на земеделието и горите. Темата на срещата бе "Регистрация на земеделските производители - възможности, условия и ползи".
Главният специалист в Областната служба за съвети в земеделието Геновева Станева обясни, че включването на земеделски производители в безплатно обучение е една от последните мерки по програма САПАРД - "Подобряване на професионалното обучение". То може да бъде в 29 области - млекопроизводство, месопроизводство, животновъдство, растениевъдство, селски туризъм, местно занаятчийство и агроиндустрия, гъбопроизводство, преработка на растениевъдна продукция и др. За включване в обучение могат да кандидатстват земеделски производители, тютюнопроизводители, собственици и ползватели на земи, собственици или управители на юридическо лице, регистрирано като земеделски производител, както и наети по трудов договор в стопанство. За да бъдат одобрени, кандидатстващите трябва да отговарят на редица условия - да нямат задължения към държавни и общински бюджети и към държавното обществено осигуряване, към датата на кандидатстване да нямат просрочени задължения към ДФ "Земеделие" и към търговски банки, да не са преминали вече същия курс на обучение и да не са участвали в повече от пет курса на обучение по програма САПАРД през същата календарна година. Кандидатите трябва да декларират готовност да участват в курса на обучение, независимо от мястото на провеждането му на територията на страната.
Курсовете ще са два типа - дългосрочни с продължителност минимум 150 учебни часа и средносрочни - минимум 30 учебни часа. Обучението е напълно безплатно. Когато курсовете се провеждат извън населеното място, където живеят курсистите, обучаващата организация ще поема разходите за транспорт, храненето и нощувките. След завършването на обучението успешно преминалите го ще получат сертификати, които след влизането ни в ЕС през 2007 г. ще бъдат признавани при някои видове субсидиране от еврофондовете. Молби за кандидатстване ще се приемат до 15 ноември в областната и общинските дирекции "Земеделие и гори", както и директно в МЗГ. Обучението реално ще стартира през 2006 г.
На срещата вчера специалисти от областна дирекция "Земеделие и гори" разясниха как става регистрацията на земеделските производители. Стана ясно, че според новите нормативни документи се прекратява досегашната практика на неколкократна регистрация в рамките на една календарна година, т.е. - ако производител е прекъснал регистрацията си, няма право да я поднови до края на годината. В срок до 25 март всеки регистриран земеделски производител трябва да подава актуална информация за дейността си, а при настъпили промени в данните - в едномесечен срок да информира общинската служба или областната дирекция "Земеделие и гори". Според нормативните промени, при продажба на непреработена и собствена селскостопанска продукция на открито регистрираните земеделски производители не е необходимо да ползват касов апарат.

 


Сходни връзки

РАЗЯСНЯВАТ ПРЕД ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди