изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:00 EEST
АВТОХАОС    
Туризъм Липсата на пропускателни режими в курортите създава хаос в движението и паркирането. Би трябвало със закон да се обособи статутът на курортите в страната, което да им дава права да въвеждат някакво ограничение в движението, смятат специалисти в Перлата на българското Черноморие - Албена

Статутът на курортните комплекси трябва да се уреди с нормативен акт, може би закон, което да им дава право да въвеждат ограничения в движението на територията на самите комплекси, каза за НДТ ръководителят на охранителното звено в Албена Васил Василев. "Министърът в оставка на икономиката Лидия Шулева имаше такава идея, но тя се възприе и интерпретира по друг начин. Истината е, че не само Албена, а всички курорти - летни и зимни, имат проблеми с хаоса в движението" - добави още В. Василев.
Нашествието на автомобили през почивните дни от близките населени места не дава възможност на гостите на комплекса да си почиват. Многото коли създават шум, замърсяват околната среда. "Албена е обявена като комплекс за млади семейства с малки деца, но как може да се пресече платното, когато само за час-час и половина през почивните дни, особено в долна зона, се изсипват 2000 автомобила. Липсата на организация в движението е и причина да се уронва по този начин и имиджът на Албена. Идващите само за ден не носят никакви приходи на комплекса - те пристигат с торбите и хладилните чанти, паркират по тротоари и паркове, защото всички гледат да са до морето. Никой не инвестира в инфраструктура" - каза още В. Василев.
Платените паркинги оцеляха само ден. Отново Албена бе атакувана от съд и прокуратура. "Прокуратурата и съдът нищо не дават и на тях нищо не им струва, а ние сме длъжни да поддържаме плажната ивица, зелените площи и цялата инфраструктура" - добави още В. Василев.
Когато имаше бариери в началото на комплекса и имаше възможност за наблюдения, на ден са регистрирани до 10 хил. влизания и излизания на моторни превозни средства. Албена е разположена на 1300 дка площ и разполага общо с 1600 паркоместа, като 880 от тях са в долна зона. Въвеждането на ограничения от една страна създава по-добра организация на движението на тази ограничена площ, а от друга и не на последно място - дава сигурност. "Вярно, че сравнено със същия период на миналата година, се отчита спад на криминалните деяния на територията на комплекса, но това е постигнато с неимоверните усилия на работещите в охранителното звено, както и на служителите на РПУ Албена. Хората ни работят по 12 часа на ден на смени само с 1 почивка и са почти изцяло ангажирани с организацията на движението, вместо да охраняват хотелите" - добави още В. Василев.
Човек на НДТ специално посети красивия курорт в съботния ден. И остана ужасен от стълпотворението от автомобили, накачулени почти един върху друг по тротоари и затревени площи. За онзи, който наистина обича нашия курорт, а такива сме повечето добруджанци, е направо страшно да слуша бученето на автомобилите и да гледа облаците от изгорели газове. Впрочем, когато - за ден бяха въведени платените паркинги, нещата не стояха по този начин. А паркингът за цял ден беше 4 лева - за да оставиш колата си току до морето /при това - охранявана/ и да се насладиш на слънцето и водата. За сравнение, един час платен паркинг във Варна например струва 2 лв. Необяснимо е защо ръковоството на курорта, което трябва да отговаря за неговата красота, за чистотата на въздуха, водата, пясъка…, за неговите удивителни цветни градини и за сигурността на хилядите туристи и за още стотици детайли, чието неизпълнение се санкционира от специализирани институции, да няма правото да реши как и къде да бъдат паркирани автомобилите на желаещите да го посетят. Или това е поредната форма на "българския демократичен модел", с който отдавна вече ошашкваме цивилизования свят?!
 


Сходни връзки

АВТОХАОС | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
АВТОХАОС
Автор: Anonymous да 2005-08-03 @ 20:01 EEST
Че се увеличават хората и колите е вярно. Но не паркират по парковете, защото глобите са големи и безкомпромисни. И ако не са Българите да пият по бира, кафе или нещо друго Албена има да чака бедните Германци да консумират.Сигурно те не ръбат кифли от сутрешния инклузив край басейните. А и курортите са наши и всички Българи трябва да имат безпрепятствен достъп до тях.
АВТОХАОС
Автор: Anonymous да 2005-08-03 @ 20:33 EEST
И до София и Варна трябва да имаме свободен достъп, но си плащаме парички, колкото ни поискат, за да паркираме. Нека има контрол в Албена, че да не ни кардат колите. Не дай боже да гръмне няко ислямист бомба...
АВТОХАОС
Автор: Anonymous да 2005-08-04 @ 03:29 EEST
kakvo vi puka be hora.albena ta albena..e po sku4no mqsto sred taka nare4enite elitni morski kurorti v Bg nqma,ako ima nqkoi da me obori,i kakuv kuroert na mladoto semeistbvo e,sled kato pove4eto turisti,sa minali praga na kriti4ekata vuzrast,a ottam mai idva i ideqta 4e tova e place za vsi4ko drugo,no ne i za razvle4enie i relax,ako nqkjpiom  misli ne6to drugo neka me obori>.........................
АВТОХАОС
Автор: Anonymous да 2005-08-04 @ 09:27 EEST
Едно е паркинг друго нещо е вход. И като взриви ислямиста бомба, кое ще спаси теб и колата ти? Това, че си платил или, че има контрол на КППто? Пък и тръгнал някой да взривява точно Албена.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди