изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:55 EEST
Искър скъса дига, 160 къщи и дворове под вода    
Новини

Продължава да е кризисно положението в много селища в София и в София-област, както и в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и Враца, съобщиха от Гражданската защита. Тази нощ високата приливна вълна по река Искър скъса изградената вчера временна двукилометрова дига и заля 160 къщи и дворове при град Искър.



Около 140 души са евакуирани в местното училище. Затворен е заради заливане пътят Искър-Кнежа. Екип на гражданска защита успя да спаси 10 души, между които 2 деца, попаднали във воден капан в близост до с. Садовец.

Част от софийския квартал “Челопечене” е наводнен. Екипи на Гражданската защита отводняват адреси в районите “Люлин”, “Надежда”, “Банкя”, и “Връбница”. Спасителите са евакуирали хора от залетите части в ниските места на кварталите “Гниляне”, “Курило”, “Кубратово” и “Изгрев”, община Нови Искър.

Малко след 02.00 часа околовръстният път в участъка от моста на река Искър до квартал “Гниляне” е наводнен и е затворен за движение в двете посоки.
Критично е положението в село Долни Богров, където според очевидци водата на места достига покривите на къщите.
Сложна е обстановката в Елин Пелин, с. Равно поле и Горна Малина. Там са наводнени стотици къщи, което наложи да бъдат евакуирани хиляди жители на селата. Всички пътища са затворени, а мостовете са отнесени.

Остава критично положението с питейната вода в някои части на Пловдив. Въпреки че обстановката се нормализира от дружеството ВиК в града предупредиха пловдивчани да се запасят с питейна вода, защото три от 4-те помпени станции са наводнени. Директорът на Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ Ани Егинлиян заяви, че има опасност от чревни инфекции в Пловдив. В домашни условия гражданите трябва да използват само минерална вода, а там, където все още има вода - да се пие след преваряване, посочи тя.

Водата е достигнала първи етаж на Окръжната болница в града, която също е без питейна вода. Всички спешни случаи са пренасочени към Университетската болница “Св.Георги”, предаде БНР. Кметът на града Иван Чомаков съобщи за БТА, че река Марица излезе от коритото в района на кв.Столипиново в Пловдив, критично е положението в района на Гребната база.
Фалшива се оказа информацията, че стената на язовир "Тополница" е спукана, което можеше да доведе до нова приливна вълна с която Марица напълно да залее Пловдив. Такава опасност няма, информира www.plovdiv24.com.

Тази сутрин река Марица е скъсала дигата при първомайското село Градина и от Гражданската защита предупреждават хората в района да имат готовност за евакуация. Всеки момент пътят между Градина и Първомай може да бъде залят, затова специалистите предупреждават шофьорите да не го използват. Затворени са пътищата Смолян-Пловдив, Девин-Смолян и Смолян-Мадан.
В Смолян е възстановено електрозахранването и водоснабдяването, но водата все още не е годна за пиене. Без ток са два квартала на града, където бе обявено бедствено положение.

Ситуацията в пазарджишка област се нормализира нивото на вода Марица спада, но тази нощ се е срутил пешеходният мост над реката в Пазарджик, който свързва града с индустриалната част и острова.
Все още язовир Тополница прелива с 250 кубически метра в секунда. Над 30 села в областта са без ток. Без нормално водоснабдяване са областите Белово, Панагюрище и Велинград. В родопската част пътищата са разрушени.

Във Врачанска област най-критично е положението в община Роман. След скъсване на защитна дига в града са залети 2 квартала и са наводнени повече от 350 къщи. Придошлата вода почти е откъснала Роман от останалата част на страната. Кметът на града Пламен Младенов каза, че няма информация дали днес ще има изпускане на язовирите по реката, но очаква нова приливна вълна след около 2 часа.

От БДЖ съобщават, че днес няма да се движи бързият влак от Лом до софия, както и пътническите влакове между Долни Камарци и София, Копривчица и София, Пловдив и София, Вакарел и Пловдив, Мездра и София.
Автомагистрала “Хемус” остава затворена, непроходими си и алтернативните пътища през “Кремиковци”. Автомагистрала “Тракия” обаче е отворена за движение в двете посоки.
http://www.news.bg

 


Сходни връзки

Искър скъса дига, 160 къщи и дворове под вода | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди