изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:59 EEST
ПОЖАРНА И ГОРСКО ПРАВЯТ СЪВМЕСТНИ ПРОВЕРКИ    
Ред и сигурностСъвместни проверки в Добричка област се правят по график, увери началникът на РЗ "ПАБ" полк. Димчо Симеонов

Да се сформират екипи между Регионалните управления на горите и Регионалните звена "Пожарна и аварийна безопасност", които да засилят контрола за недопускане паленето на стърнища в земеделските имоти и сухи треви, разпоредиха в петък началникът на НУГ инж. Илия Симеонов и директорът на Национална служба "ПАБ" ген. Кирил Войнов. Те изпратиха указания за съвместни действия за превенция и борба с полските и горски пожари по време и след приключване на жътвата.
Мотивът за тези разпореждания е, че кампанията по прибиране на зърнената реколта е към края си, след което може да се очаква отново земеделските стопани и арендатори да нарушат забраната за изгаряне на стърнища и растителни остатъци, се казва в прессъобщение на Министерството на земеделието и горите. По традиция август е най-пожароопасният месец, което налага строг контрол както по състоянието на техниката, ангажирана с жътвената кампания, така и върху осигуряване на задължителните негорими ивици между посевите и прилежащите територии, е записано в указанията. Да се повиши готовността за общи действия с организираните групи за гасене във всички общини и населени места, като се уточнят всички детайли в случай на възникване на пожар, е друга мярка. Едновременно с това се нарежда в държавните лесничейства и дивечовъдни станции в районите с висока степен на пожарна опасност в горите, намиращи се в близост до земеделски имоти, да се организират 24-часови наблюдения, обход и патрулиране от горски служители и пожаронаблюдатели, снабдени с комуникационна и транспортна техника.
От НУГ припомнят, че 214 са регистрираните горски пожари в страната за първите шест месеца на годината. Засегнати са 1386 хектара, от които 71 ха площи са обхванати от т.н. върхови пожари. Това означава, че те трябва да бъдат отсечени и залесени наново. Най-много запалвания - 180, са регистрирани през месеците март и април. Щетите от изгоряла дървесина и унищожени фиданки до този момент се оценяват на 203 682 лв.
В Добричка област извършваме такива съвместни проверки и преди да получим указанията, обясни пред НДТ началникът на РЗ "Пожарна и аварийна безопасност" полк. Димчо Симеонов. Те се извършвали по график, тъй като много често се опожаряват полезащитни пояси и горски насаждения след опалване на стърнища. До момента няма констатирани такива случаи, няма и нанесени щети в пояси или горски насаждения, добави още той.
 


Сходни връзки

ПОЖАРНА И ГОРСКО ПРАВЯТ СЪВМЕСТНИ ПРОВЕРКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди