изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:06 EEST
Свободни професии - по БУЛСТАТ    
НовиниРегистрация по БУЛСТАТ няма да се прави вече в териториалните поделения на Националния статистически институт, а ще се извършва от Агенцията по вписванията. На регистрация подлежат и свободните професии.
Тези промени са свързани със Закона за регистъра БУЛСТАТ, съобщи министърът на правосъдието в оставка Антон Станков, цитиран от news.bg.

Той допълни, че от днес нататък фирмите ще имат единен идентификационен номер, който ще бъде уникален за всяка отделна фирма и ще замени всички съществуващи до момента номера и кодове.
Според министъра на правосъдието това ще доведе до съществено облекчаване не само на процедурите по регистрация на фирма, но и до значително улеснение на почти всички аспекти на нейната по-нататъшна дейност.
Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Светлозар Тонев обясни, че досегашните БУЛСТАТ карти остават валидни. По думите му подлежащи на регистрация съгласно новия закон са всички физически лица, които се занимават със стопанска дейност, напълно независимо от други стопански субекти.
Тонев каза още, че всички вписани в регистър БУЛСТАТ лица до момента запазват регистрацията и идентификационния си код.
Той добави, че тяхната регистрация е валидна и ще продължава да е валидна, докато не се наложи пререгистрация.
Пререгистрацията се налага при настъпване на събития, които и досега са я налагали – например смяна на управител и др.
От агенцията по вписванията съобщават, че няма промяна в размера на таксите регистрация. От 11 август всички такси вече ще се плащат само по банков път, по сметката на Агенция по вписванията: ТБ "ДЗИ Банк" АД, Код: 32093208, Сметка: 3005181904, БИН 7302010001. За новите субекти таксата е 15 лв., като картите ще се издават при поискване безплатно. По Закона за БУЛСТАТ ще трябва да се регистрират още стопански субекти. Сред тях са чуждестранни юридически лица, чието управление е на територията на страната, чуждестранни юридически лица, които притежават недвижимо имущество в страната и не са регистрирани на друго основание, както и други лица, които не са физически лица и са осигурители.
На регистрация подлежат и физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност. В тази категория попадат лица, които имат регистрация по силата на нормативен акт; плащат патентен данък и не са еднолични търговци; извършват професионална дейност на свой риск и за своя сметка - дейци на науката, културата, образованието и др.
Най-често срещаните професии са: нотариуси, адвокати, експерт-счетоводители; лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, дейци на науката, културата, образованието, архитекти, застрахователните агенти съгласно чл. 44, ал. 2 от Закона за застраховането.
Срокът за регистрация на лицата по е 3 месеца от влизане на закона в сила, т.е. до 11 ноември 2005 година, отбелязват от Агенцията по вписванията.
 


Сходни връзки

Свободни професии - по БУЛСТАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди