изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:05 EEST
ВИОЛЕТА ДОНЕВА СЕ СРЕЩНА С ШАБЛЕНЦИ    
Култура

През 1979 г. Виолета Донева и Ив Монтан вземат наградите за женска и мъжка роля на фестивала в Сопот



Голямата ни актрисата Виолета Донева се срещна с жителите на Шабла в рамките на Седмицата на морето. При голям интерес протече нейният моноспектакъл. Актрисата чете стихове на Елисавета Багряна, Елка Няголова и други поетеси, които са й близки по усещане. През 70-те години Виолета Донева спечели много национални и международни награди. нейните почитатели още помнят филмът "Обич", в който Донева блестящо изигра главната роля.

Виолета Донева завършва журналистика и актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1966 година. От следващата година е член на трупата на Военния театър. Дебютът й в киното е още през 1961 г. във филма "Стръмната пътека" на Янко Янков. Първата й главна роля е в "Двама под небето" на Борислав Шаралиев. През 1963 г. се снима във филма на Кирил Илинчев по романа на Георги Марков "Анкета", а през 1970 за втори път работи с Борислав Шаралиев в "Сбогом, приятели". През 1972 г. получава наградата на СИДАЛК за женска роля за Мария във филма на Людмил Стайков "Обич". Играе в два филма на Иля Велчев - "Дубльорът"/1974/ и "Завръщане от Рим"/1977/. Снима се в телевизията. За ролята на Люба във филма "Допълнение към Закона за защита на държавата" /1976/ на режисьора Людмил Стайков е отличена със статуетката "Свобода" на МКФ Сопот, СФРЮ, 1979, когато наградата за мъжка роля получава Ив Монтан. Снимала се е още във "Всеки ден, всяка нощ" /1978, реж. Владислав Икономов/ и много други. От десетина години е в трупата на театър "Възраждане".

"Актьорството е безкрайно красива професия, казва Виолета Донева, но и безкрайно нечовечна понякога, защото те обсебва изцяло. Ако знаете колко много качествени колеги са станали нейна жертва... Аз не мога да се оплача, би било нахално. Винаги съм имала освен хубави роли, чудесни партньори и добри режисьори и това, което е най-важно в тази професия - любовта на публиката. Както казва Севелина Гьорова - аз съм от малкото актриси, които имат отговор на въпроса как да бъдеш обичана? Три живота да живея, не мога да се отплатя за тази обич."

В момента Виолета Донева се изявява на сцената на театър "Възраждане", а през лятото отмаря във Варна. НДТ

 


Сходни връзки

ВИОЛЕТА ДОНЕВА СЕ СРЕЩНА С ШАБЛЕНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди