изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:31 EEST
Двама души са се опитали да вземат контрол над кипърския самолет преди да се разбие    
Новини Атина. Двама души са се опитали да вземат контрол над кипърския самолет преди да се разбие край Атина по-рано днес, предаде АФП, позовавайки се на изявление на гръцките власти.


Пилотите на изтребителите от гръцките военновъздушни сили, които бяха изпратени на разузнавателна мисия след като кипърският летателен апарат загуби връзка с летището, са “видели двама души в пилотската кабина, които са искали да вземат контрол над самолета”. Според тях, “помощник пилотът е бил в безсъзнание, а пилотът не е бил на мястото си”.

Атина. На борда на разбилия се кипърски самолет са възникнали проблеми с климатизатора малко преди катастрофата, предаде АФП, позовавайки се на гръцките медии. Летателният апарат също така е претърпял и повреди в налягането в кабината неотдавна, според свидетелски показания. “Студено ни е. Пилотът е посинял. Ще умрем. Сбогом”, гласи съобщение, изпратено до негов близък от пасажер на борда.

Ларнака. Кипър обяви от утре тридневен траур след катастрофата на кипърски самолет днес, при която загинаха 121 души, съобщи АФП, като цитира правителствено съобщение.
Президентът Тасос Пападопулос изрази своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите в трагичния инцидент. “В този толкова труден момент искам да ви уверя, че можете да разчитате на нашата помощ и подкрепа”, се казва в изявлението, което бе прочетено от президентския говорител пред репортери на летище "Ларнака".
Днешната катастрофа вероятно е най-страшната мирновременна трагедия, сполетяла Кипър от 1960 г., когато получи независимостта си, отбелязва АФП.

Ларнака. Сред пътниците в катастрофиралия самолет на кипърската авиокомпания “Хелиос”, който се разби днес на обяд край Атина със 121 човека на борда е имало група от 48 кипърски младежи, пътували за Прага, заяви Жорж Димитриу, представител на компанията, цитиран от АФП.
Според изявлението на Димитриу по-голямата част от пътниците са били кипърски граждани, малка група гръцки и няколко чуждестранни туристи.
Допълнителни подробности за пътниците не се съобщават.
Ларнака/Атина/София. Пътнически самолет на кипърската авиокомпания "Хелиос" се разби днес край Атина със 121 души на борда, предадоха световните агенции

КИПЪР

Според първоначалните данни от гръцките власти катастрофата на самолета “Боинг 737 – 300” на кипърската компания "Хелиос", който се разби днес край Атина, не се дължи на терористично нападение, предаде АФП, като цитира говорител на кипърския президент. Говорителят Мариос Кароян съобщил това пред журналисти на летище "Ларнака", откъдето тази сутрин излетя самолетът със 115 пътници и шестчленен екипаж.
Управляващият директор на компанията Деметриос Пантацис е заявил, че засега от "Хелиос" не могат да посочат точната причина за катастрофата. Кипърският министър на комуникациите Макис Константинидис съобщил, че при разследването ще се търси отговор на въпроса какво се е случило в последните моменти на фаталния полет. "Двайсет минути преди машината да се разбие, комуникацията прекъсна и изглеждаше, че самолетът е на автопилот", добавил Константинидис.
Президентът на Република Кипър Тасос Пападопулос прекъсна отпуската си и отиде на летище “Ларнака”, откъдето е излетял разбилият се днес край Атина самолет Боинг 737, съобщи кипърската агенция CNA. Преди това Пападопулос е разговарял за катастрофата с министъра на външните работи на Гърция Петрос Моливиатис.
В изявление на Тасос Пападопулос, което бе прочетено на летище “Ларнака” от неговия говорител, държавният глава изразява своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите в трагичния инцидент. “В този толкова труден момент искам да ви уверя, че можете да разчитате на нашата помощ и подкрепа”, се казва още в изявлението.
Пред журналисти на летището служител в президентската пресслужба заяви, че според първите сведения от гръцките власти самолетната катастрофа не е предизвикана от терористично нападение, предаде CNA.
Говорителят на кипърската авиокомпания "Хелиос", чийто Боинг 737 се разби днес близо до Атина, ще информира близките на 115-те пътници и шестчленния екипаж, които са били на борда на фаталния полет, предаде кипърската информационна агенция CNA. Говорителят Никос Анастасиадис е съобщил, че чака разрешение от Гърция и от правителството на Кипър, за да обяви имената на пътниците и екипажа, които са пътували с полет HCY 522 от Прага за Атина.
Медицински екипи и парамедици са на летище Ларнака, за да оказват помощ на близките.
Кипърският правителствен говорител Кипрос Хрисостомидис прекъсна отпуската си в Гърция и отпътува за Атина, за да се свърже с гръцкото правителство във връзка със самолетната катастрофа. Той е заявил, че е в постоянна връзка с посолството на Кипър в Атина. В гръцката столица действа кризисен екип във връзка с катастрофата. В Атина днес се очаква и кипърският министър на здравеопазването Андреас Гавриелидис.

ГЪРЦИЯ

Извънредният кризисен щаб към гръцкото правителство смята за по-вероятна версията за инцидент при падането на самолета “Боинг 737 – 300” на кипърската авиокомпания “Хелиос” днес по обяд край Атина, предаде АФП, позовавайки се на изявление на правителствения говорител Теодор Росопулос.
"Рано е да се правят хипотези. Ще се проведе разследване, което да докаже каква е истинската причина за инцидента", заяви Росопулос.
По-рано днес източници от Генералния щаб на въоръжените сили на Гърция съобщиха, че при първоначалната информация за инцидента е разглеждана и версията за опит за отвличане на летателния апарат.
Открити са и двете “черни кутии” на катастрофиралия край Атина кипърски самолет, предаде гръцката телевизия ERT, позовавайки се на източници от спасителните екипи на мястото на инцидента.
В 16 часа българско време в Атина започна срещата на извънредния кризисен щаб, съставен във връзка с катастрофата на самолет “Боинг 737 – 300” на кипърската авиокомпания “Хелиос”, който се разби днес на обяд в местността Граматико, разположена югоизточно от гръцката столица, съобщи гръцката телевизия ERT.
Срещата се проведе под председателството на гръцкия премиер Костас Караманлис, като на нея присъстваха министрите на вътрешните и на външните работи, на отбраната, на развитието и на транспорта, съобщава още гръцката медия.
Кипърската авиокомпания “Хелиос”, чиито самолет “Боинг 737 – 300” се разби днес край Атина, обяви, че няма оцелели при падането, предаде АФП, позовавайки се на официално комюнике на компанията.
В момента гръцките противопожарни служби се опитват да овладеят възникналия пожар на мястото на падналия днес в Гърция (в местността Граматико) самолет, предава гръцката телевизия ЕРТ. Местността е хълмиста и гориста, което затруднява работата на пожарникарите. В потушаването на пожара участват и два хеликоптера.
На мястото на трагедията в радиус от над половин километър са разпръснати части от разбилия се самолет, като рядко се виждат големи отломки, лични вещи – дрехи, куфари, но към момента няма открити нито оцелели, нито загинали пътници. Много от роднините и близките на пътниците на кипърския самолет вече са пристигнали на атинското летище “Елефтериос Венизелос”. Там са все още и пътниците, които са щели да се качат на кипърския самолет, чиято крайна дестинация е била Прага.
Представител на кипърската авиокомпания “Хелиос” е отрекъл катастрофиралият днес край Атина самолет “Боинг 737 – 300” да е бил неизправен, предаде гръцката телевизия ERT.
Неизправност във вентилационната система на пилотската кабина е вероятната причина за катастрофата на самолет "Боинг 737" на кипърската авиокомпания "Хелиос" край Атина, съобщи по-рано днес експерт от кипърската авиокомпания, цитиран от гръцката телевизия ERT.
Според информацията на експерта преди месеци самолетът е бил изваден от полети заради проблеми с вентилационната система.
Гръцката телевизия цитира изявления на близки на пътниците, разговаряли с тях по време на полета, според които в самолета “е било изключително студено”.
На мястото на инцидента в областта Граматико вече са открити първите тела на загинали при катастрофата пътници.
Причината за катастрофата на самолета на кипърската авиокомпания “Хелиос” е неразположение на пилотите, заяви един от пилотите на двата изтребителя, изпратени да издирват апарата след подадения сигнал за бедствие. Според пилота на гръцкия изтребител, в кабината на самолета се е виждало ясно, че двамата пилоти не се в “естествена поза” на управление на летателния апарат.

Атина. Гръцките власти обявиха вторник 16 август за траурен ден за най-смъртоносната самолетната катастрофа в историята на страната, в която загинаха 121 души по-рано днес, съобщи АФП. Този ден ще е “национален ден за траур, знамената на всички обществени сгради ще бъдат свалени и три минутно мълчание ще бъде запазено в обществените служби”, заяви гръцкото министерство на вътрешните работи в комюнике. Кипър обяви три дневен траур след катастрофата.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Двама души са се опитали да вземат контрол над кипърския самолет преди да се разбие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди