изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:16 EEST
Конституцията не позволява втора номинация на Станишев за премиер?    
ПолитикаСергей Станишев не може отново да бъде предложен за министър-председател, според Конституцията.
Това коментира пред Дарик радио бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

Според него въпросът за това дали ДПС може да бъде мандатоносител също е спорен, тъй като партията е била в коалиция с БСП при получаването на първия мандат.

Ако кандидатурата на Сергей Станишев бъде издигната при третия мандат, това означава, че на практика бламинарият министър-председател трябва отново да получи право да състави правителство, което противоречи на Конституцията, каза още Димитър Гочев.

Президентът връчва мандат за съставяне на правителство не на политическата партия, а на посочения от нея кандидат за министър-председател, обясни Гочев.
По думите му след първия мандат кандидатът на БСП – в случая Сергей Станишев – е бламиран, защото не се гласува предложеното от него правителство и съгласно практика на Конституционния съд от 1992 година той не е изпълнил мандата си, като по този начин е бламиран в първия тур, подчерта юристът.

Ако при третия мандат, Станишев бъде предложен от мандатоносителя, това означава, че президентът ще трябва да връчи проучвателен мандат отново на бламирания кандидат за министър-председател, обясни бившият конституционен съдия.

Той коментира, че ако се стигне отново до номинация на Станишев, не е изключено Конституционният съд да отмени указа на президента.
ttp://www.news.bg

 


Сходни връзки

Конституцията не позволява втора номинация на Станишев за премиер? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди