изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:10 EET
15 АВГУСТ - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА    
ОбществоТова е вторият празник, посветен на Божията майка, с който се отбелязва нейната смърт

Богородица закриля майчинството, родилките и техните деца. Вярва се също така, че тя е посредник при приемане душите на умрелите на оня свят, помага на разкаялите се грешници, като намалява наказанието им. Според народния календар, този празник честват преди всичко жените. Те замесват обреден хляб, наричан често богородична пита, и го раздават заедно с плодове за здраве, но и за душите на умрелите. В някои райони на Голяма Богородица се правят общоселски сборове - на различни оброчни места или край черкви и манастири, свързани с името на християнската светица-майка. На нея също са подвластни подземната влага, плодородието, раждаемостта и майчинството. В някои народни песни Богородица е представена като роднина на слънцето и месеца.
Основните мотиви, свързани с Богородица в народната култура, са тези за всеопрощаващата майка - закрилница на родилките и децата, а също и на разкаялите се.
Обредните практики, свързани с тези представи, имат в основни линии езически характер - житна жертва, раздадена за живите и мъртвите, жертвоприношение (курбан), предхождано от ритуално очистване (измиване, постене). Празничността в аграрен план свързва отмирането, отминаването на стария стопански цикъл с успението на св. Богородица.
 


Сходни връзки

15 АВГУСТ - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди