изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:25 EEST
НАЙ-ДОБРИЯТ БЪЛГАРСКИ МИМ ПОДОБРИ РЕКОРД НА ГИНЕС С 26-ЧАСОВО ШОУ В АЛБЕНА    
Туризъм Преподавателят от НАТФИЗ доц. Александър Илиев охарактеризира лидерите на политически партии у нас чрез средствата на пантомимата. Според него, най-статичен е премиерът в оставка Сакскобургготски, водачът на червените Сергей Станишев е веселия Арлекин, а най-опънатото лице - Стефан Софиянски

В съботната утрин още от около 8 часа ранобудните гости на комплекс "Албена" можеха да видят на новата лятна сцена танцуващ  мим в черно трико и бяло лице. До 10 часа в неделя бе представен уникален по рода си шоумаратон от актьора - мим, доктор на изкуствознанието и доцент в НАТФИЗ Александър Илиев. С подобен маратон в продължение на 24 часа за пръв път през 1992 г. актьорът е влязъл в книгата за рекорди Гинес. Шоумаратонът включва около 400 различни пантомими, скечове, източни танци, клоунади, циркови и естрадни номера от неговия репертоар и репертоара на най-големите майстори в тези жанрове.
В първата си почивка пред журналисти доц. Илиев сподели, че това е петият по ред подобен маратон, който той организира и провежда. "Първият такъв маратон, през 1992 г., бе в София. Тогава бе записан и като рекорд в Книгата на Гинес. За него тогава се подготвях 8 месеца, тъй като има определени изисквания, на които трябва да отговаря един такъв голям спектакъл. Тогава представих 90 % класическа пантомима" - разказа доц. Илиев. Няма друг такъв актьор в света, така че българинът засега се състезава само със себе си. "Досега трима души са опитвали да подобрят рекорда в Еверест концерта, който бях организирал, но се разболяха от височинна болест". На следващите рекорди, които сам е подобрявал, както и този в Албена, нямаше присъстващи от централата на прочутата книга. Достатъчно доказателство за това, че е поставен нов, било отразяването в медиите, добави още доц. Илиев.
По време на шоумаратона актьорът изпи 3 л натурален сок и 5 л вода. Той имаше право на петминутни почивки преди всеки кръгъл час.
След три часа игра, когато слезе от сцената, за да задоволи любопитството на журналистите мимът не бе никак изморен и демонстрира отлична форма. Това бе и първата му почивка в маратона. "Аз съм на 49 години и се старая да поддържам форма. Този път освен досега играните неща съм подготвил и ще представя нови 16. Най-важното за един мим е концентрацията и затова ще се опитам да правя максимално малко почивки, тъй като така се губи ритъма" - разказа още актьорът.
През есента в германския град Мюнстер ще бъде открит български културен център, разкри още актьорът и добави - "Догодина по повод 50-годишния си юбилей смятам да направя такъв маратон в Германия, за да видят хората навън, че не само крадем и сме лоши".
Албена е избрана от доц. Илиев защото е прекрасно място и защото е частна фирма. "Едно от изискванията на Книгата за рекорди Гинес е да не бъда подпомаган от държавни фирми и институции. Другият ми спонсор е "Фикосота синтез", която също е частна. Дойдох още в Албена, защото с колегата ми от НАТФИЗ проф. Боньо Лунгов, който работи през лятото тук, както и други колеги, планираме през септември тук да проведем първия фестивал на пантомимата. Участие в него ще вземат 5 групи от България, а идеята ни е догодина този фестивал да стане международен" - добави още А. Илиев.
В момента негови студенти показват скечове по търговската улица в Албена и радват най-вече децата. За 12 випуска общо над 140 души са научили тънкостите на това сценично изкуство от А. Илиев. Негови студенти работят в Париж, Южна Корея, Канада и много други места по света. Доц. Илиев дава шанс на хора с увреждания да намерят своята реализация - 9 студенти има, които са глухи. "Обучението е по една европейска програма. За първи път експериментално започнах с 1 човек,който сега е четвърти курс, а другите 8 са второкурсници" - разказа А. Илиев.
На въпрос на журналисти как със средствата на пантомимата ще определи българските политици, А. Илиев заяви: "Статичност - това е Симеон Сакскобургготски. Той е от т.нар. японски тип - по лицето му не се чете нищо. От типа комедия дел арте с образа на веселия Арлекин мога да определя Сергей Станишев. Най-опънатото лице е Стефан Софиянски - или от проблеми, когато става дума за боклуците на София, или в широка усмивка".

СНИМКА

 


Сходни връзки

НАЙ-ДОБРИЯТ БЪЛГАРСКИ МИМ ПОДОБРИ РЕКОРД НА ГИНЕС С 26-ЧАСОВО ШОУ В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди