изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:46 EEST
БАЛЧИК ПОСРЕЩА БАЛЧИКА МОШЕСКУ - ДЪЩЕРЯТА НА ПОСЛЕДНИЯ РУМЪНСКИ КМЕТ НА БЕЛИЯ ГРАД    
ТуризъмОт 18 до 21 август Дворецът в Балчик ще е домакин на първия фестивал "Сърцето на кралица Мария". Организатори са румънският град Бран, община Балчик, Културен център „Двореца" и курортен комплекс "Албена". Предвидените културни вечери в Балчик ще преминат под името „Сонати в Двореца". В дните от 8 до 11 септември ще бъде и втората част на изявите в град Бран под надслов „Религиозна музика в чест на Дева Мария"

Основната идея на съвместните изяви е да се предложи духовен туризъм, основаващ се на общото между двете селища от България и Румъния, съобщиха от сектор "Реклама" в Албена. И в двата града има дворец, в който е живяла кралица Мария. И двата замъка след смъртта й са приютили сърцето й. С проявите организаторите искат да отдадат почит към личността на  кралица Мария, както и да развият културните връзки между Румъния и България, с цел сближаването на двата народа в контекста на предстоящото интегриране в Европейския съюз. Този фестивал ще бъде първият, който ще предложи на румънците и на българите възможност за едно по добро взаимоопознаване.
В рамките на феста, чийто домакин ще е Белият град, всеки ден от около 18.00 часа в Двореца ще се провеждат артистични програми с участието на изпълнители на арфа, флейта, пиано и други. Предвижда се да бъде организирана панихида в параклиса, където е било съхранено сърцето на кралицата.  Очаква се в проявата да се включат 300-400 души. Сред специалните гости от румънска страна ще бъдат високопоставени румънски духовни личности, както и г-жа Балчика Мошеску - дъщеря на последния румънски кмет на Балчик.
Безспорен факт е, че румънци и българи започват да се откриват един друг под знака на общото минало, за което допринася и присъствието на румънската кралица по българското Черноморие. Фестивалът е румъно-българска инициатива. Община Бран и община Балчик организират два духовни уикенда - около 15 август „Света Мария" и около 8 септември - малката „Света Мария", наречени като духовен туризъм, предназначен за запознати и любители на историята. Посещенията в Бран и Балчик ще бъдат под наслов „Сърцето на Кралица Мария", съхранено в параклис, намиращ се в градината на Двореца в Балчик, наричан от кралицата „сребърен бряг". Сърцето й е било преместено след 1940 г. в параклис в местността Бран, като той е копие на този  Балчик.
В тези 4 дни организаторите предвиждат инструментални изпълнения на арфа, пиано, флейта, романтични спектакли, както и посещения на нос Калиакра и музеите в град Балчик. Първата част от фестивала е наречена „Соната на Двореца". В Балчик ще се съживи споменът за невероятната личност на румънската кралица, създателка на Двореца, наричан още от нея „Рай в миниатюра на брега на морето". За румънските гости празненствата започват с официално посрещане, настаняване и вечеря в Албена, намиращ се на 10 км от Балчик. През първата половина от престоя им ще бъдат организирани множество посещения на Балчик и на нос Калиакра, а през втората половина на дните от 18.00 часа при Двореца в Балчик е артистичната програма с участието на Erik Berghung от Холандия, и други млади румънски изпълнители. Ще има още и рецитали на флейта и пиано. Четвъртият ден ще бъде посветен на  курортен комплекс Албена и на нос Калиакра.
   Официалната вечеря за гостите от Румъния ще се проведе в ресторант "Българска фиеста", където ще се насладят на красотата на българския фолклор, неповторимите изпълнения на вариете-театър "Албена" и магията на българския обичай „Нестинари", танц върху жарава. През третия ден започват официалните тържества в Двореца в Балчик. 
Защо кралица Мария е избрала Балчик? Град на виното, на цветята, на кораби и търговия. Кралицата е допринесла със своята страст градът да се  превърне в град на изкуството. Всичко вдъхновява една класическа красота. Спектакълът до Двореца ще бъде в хармония с плясъка на вълните, гларусите и вятъра, поклащащите се лодки  и уникалната ориенталска атмосфера на региона. "Опознаваме Господ в красотата, в изкуство, в любовта към хората".
 


Сходни връзки

БАЛЧИК ПОСРЕЩА БАЛЧИКА МОШЕСКУ - ДЪЩЕРЯТА НА ПОСЛЕДНИЯ РУМЪНСКИ КМЕТ НА БЕЛИЯ ГРАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди