изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:13 EEST
ВЕЧНИТЕ ПЕРЛИ    
ЛюбопитноНАЙ-СКЪПОТРУВАЩ бисер е "Регент". Това е огромен бисер с превъзходна игра на цветовете, с големина на яйце от гълъб и тегло 15,13 г (337 грана). На 12 май 1988 г. е продаден на аукциона "Кристи" в Женева за 864 280 долара.

Най-ЕДРИЯТ бисер е "Лао-цзи" Той е изваден от черупката на гигантска 300-килограмова тридактна мида, открита край бреговете на Филипините на 7 май 1934 г. Поради своята значителна големина (тегло 6,4 кg и размери 24х14 cm) и форма, наподобяваща глава на мохамеданин с чалма (мюсюлманите съзрели в бисера главата на пророка Мохамед), е наречен още и "Бисерът на Аллаха". Възрастта на мидата била определена на 450 години, а на бисера - на 350 години. Тази загадъчна скъпоценност е свързана с името на великия китайски философ Лао-цзи, основателя на дао. Разказват, че преди 2500 години Лао-цзи поставил в бисерна мида малък амулет. След което неговите наследници много години премествали растящия бисер всеки път в нова, по-голяма мида. Това продължило докато бисерът не достигнал гигантски размери. През 70-те години на ХХ век владетелят на княжеството подарил необикновения бисер на американския археолог Уйленберн Кобе в знак на благодарност, че е спасил сина му, излекувайки момчето от тежка форма на малария. Днес оценяват този бисер на стойност много над 42 милиона долара.
СВЕТОВНА известност има необикновено красивият бисер "Пилигримка" с размери на орех, идеална сферична форма и маса 112 грана .
МНОГО оригинален и красив е бисерът "Южният кръст", който е естествен срастък от девет отделни големи бисера, разположени във формата на кръст. е-margaritta/НДТ
 


Сходни връзки

ВЕЧНИТЕ ПЕРЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.50 секунди