изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:56 EEST
БЕЗРАБОТИЦА ПОД 10 ПРОЦЕНТА ОТЧИТА ДБТ В ДОБРИЧ    
ОбществоЗа града ни тя е 6,44 на сто.

 Рекордно ниска безработица - 9,66 процента, отчитат за изминалия месец юли от дирекция "Бюро по труда" в Добрич, съобщи старши експертът Маргарита Матева. В трите общини - Добрич, Добричка и Крушари, обслужвани от ДБТ хората без работа са наброявали  6396 лица и са с 223 по-малко от юни. Спрямо юли 2004 година /7740 души/ безработните намаляват с 1344 лица. Равнището на безработица в региона през юли е 9,66 процента и бележи снижение с 0,34 пункта спрямо юни т.г. и с 2,03  пункта спрямо юли миналата година. Трети пореден месец тези стойности са по-ниски от средните за страната /10,95 процента през юли/ с повече от 1 процентен пункт. Най-ниско е нивото на безработицата в Добрич - 6,44 процента.  За общините Добричка и Крушари тя е съответно 22,66 на сто и 24,58 процента от икономически активното население.
          Динамиката на пазара на труда през юли се е определял предимно от бизнес субектите в областта на туризма, селското стопанство и търговията, които са основен източник на работни места и заетост през летния период. В резултат на ярко изразеното търсене на работници и специалисти за тези отрасли и дейности, голяма част от търсещите работа са намерили своята реализация. Строителните фирми, шивашкото и обувно производство и фирмите, нуждаещи се от общи работници и охрана на търговски и производствени обекти, са продължили търсенето на работна ръка. Съществен  фактор снижаващата се безработица  е ефективното реализиране на националните  програми и проекти за заетост с финансиране от европейски фондове, както и високата активност на фирмите да ползват преференции при разкриване на работни места, на които наемат безработни лица, коментира М. Матева.
От всички безработни, регистрирани през юли, жените останали без работа са 3485 и продължават да заемат повече от половината /54 процента/ в структурата на безработните. Младежите до 29 години са 1729 лица и поддържат трайно 27-процентов дял в структурата на безработицата. Лицата с висше образование, притежаващи различни специалности, са 499 и представляват 8 на сто от всички безработни.
През месец юли работа са започнали 360 безработни лица, от които 351 с активното съдействие на бюрото по труда. От всички устроени на работа 185 са жени, 73 - младежи до 29 години, а 46 са безработни с висше образование. Основна част от лицата са постъпили на работа във фирми от туристическия бизнес, в земеделските кооперации или в строителството. В разгара на летния сезон фирмите продължават да разкриват работни места, но в по-ограничени мащаби, поради наемането на голяма част от необходимия трудов ресурс още в началото на туристическия сезон и селскостопанската кампания. Най-много работници и специалисти бяха наети на работа в хотелиерството и ресторантьорството и обслужващи курортните комплекси дейности, в търговията като продавачи, в селското стопанство предимно като механизатори, в строителството и от фирми в шивашкото и обувно производства, където търсенето на работна ръка е постоянно. Значителна част от лицата работят в хранително-вкусвата промишленост. Фирмите наеха на работа и технически сътрудници, счетоводители и друг висококвалифициран персонал за фирмено обслужване.
По програми и мерки за заетост през юли работа са започнали 94 безработни лица. На работа на обекти по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" са постъпили 53 лица по проект на община град Добричка за бране на малини. 32 безработни лица от различни неравностойни групи - в предпенсионна възраст, с увреждания и др., са били наети в реализирането на другите национални програми за заетост. На преференциални работни места са били устроени 9 безработни лица.

 


Сходни връзки

БЕЗРАБОТИЦА ПОД 10 ПРОЦЕНТА ОТЧИТА ДБТ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди