изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:34 EEST
АЛБЕНА Е ПЪРВИЯТ КЛИЕНТ НА ЮРИ МАРКОВ    
ТуризъмЮ. Марков е човекът, изобретил най-малкия в света детектор за откриване на взривни вещества. Устройството се произвежда в България, но интерес към него са проявили специалисти от САЩ и много други признати военни сили

За втора поредна година Албена извършва проверки на всички влизащи и излизащи на територията на комплекса с детектор за откриване на взривни вещества, каза пред репортер на НДТ ръководителят на звено "Охрана" в Албена Васил Василев. "Детекторът е с големината на запалка и в зависимост от количеството взривно вещество, реагира по различен начин. Албена е първата в страната, закупила устройството, изобретено от инж. Юри Марков, което се произвежда във военния комплекс "Арсенал" - разказа още В. Василев. Досега охранителите не са попадали на сериозни количества. "В комплекса влизат различни хора, някои от тях носят оръжия - детекторът винаги реагира. Тъй като тези проверки ги извършваме съвместно с служителите на РПУ Албена впоследствие се уточнява дали притежателят на оръжието, засечено при проверката, има законно разрешително за това или не" - добави В. Василев. Той добави още, че интерес към изобретението на българина е имало от велики военни сили като САЩ и други държави. "Доколкото знам, дори инж. Марков ходи в САЩ, за да патентова своето изобретение" - допълни В. Василев.
По информация в централната преса инж. Марков е патентовал откритието в Европа и САЩ. През последните години той е работил в сферата на комуникациите и е бил технически директор на фирмата, партньор на "Дойче телеком" за Балканите, а това е първото му изобретение.
Основните проблеми, които има охранителното звено обаче са с хаоса на движение на територията на Албена след премахване на пропускателния режим и платените паркинги. Уикендите продължават да бъдат истинска битка между охранители и желаещи да плажуват, но спиращи автомобилите си където им падне - по тротоари, зелени площи. "Явно този сезон така ще си отиде. Ръководството на Албена обмисля предложение, което да внесе в различните институции. Предложението е за специална законодателна инициатива, която да обособи със специален статут курортите в страната, за да се запази природата в тях, да не се вдига шум, да няма замърсяване на въздуха от изгорели газове. Не на последно място - да бъде опазена и инфраструктурата. Албена само за маркировка - хоризонтална и вертикална, ежегодно инвестира по 40 хил. лв., в поддържането на уличната мрежа, тротоарите, изкърпване - около 100 хил. лв. Никой не възстановява на комплекса вложените средства, макар че в чл.9 от Закона за пътищата е записано, че общината трябва да ни ги възстанови" - добави В. Василев.
 


Сходни връзки

АЛБЕНА Е ПЪРВИЯТ КЛИЕНТ НА ЮРИ МАРКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди