изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:17 EET
ИЗПИТ ЗА КЕЙМБРИДЖКА ДИПЛОМА ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДА В ДОБРИЧ    
Образование


Добричлии могат да придобият тук и австрийска диплома, валидна за Германия, Швейцария и Австрия

НДТ разговаря с председателката на читалищното настоятелство Юлия Дрекова, която ръководи открития в началото на годината в Добрич филиал на Центъра за чужди езици към Нов български университет



- Г-жо Дрекова, от кога работи филиалът на Центъра за чужди езици и какви програми предлага?
- През февруари тази година директорът на Центъра за чужди езици при Нов български университет Мария Грозева и нейните колеги взеха решение да обособят филиал в Добрич. Тук на първо време се предлагат програми за учители - бакалавърски дистанционен тип обучение, както и квалификационни и преквалификационни курсове. Редом с това много добри са курсовете, които са към НБУ, по всички търсени от кандидатите езици - английски, немски, френски, италиански, испански. Предлага се диплом за завършена степен за владеене на съответния чужд език.
Предлагат се и възможности за първи път на място в Добрич да се провеждат подготвителни курсове и изпити за придобиване на Кеймбриджка диплома по английски език като тук нивата са пет. Както и  на австрийска диплома по немски език - в тази област ние имаме по-дълга практика. Постигната договореност между трите немско говорящи държави Германия, Швейцария, Австрия австрийската диплома да бъде общовалиден европейски документ, удостоверяващ познанията по немски език. Тя е подпечатана и подписана от Гьоте институт, университета във Виена и от Швейцарската академия в Берн.
Така че това са едни много добри възможности за нашите млади хора, пък и за по-възрастните, които искат да се преквалифицират, да продължат своето обучение и да имат една стабилна подготовка по чужд език.
- А предлагат ли се някакви варианти за децата?
- Дори и децата могат да получат австрийска диплома. В София такъв изпит е проведен за първи път през зимата - за деца до 14 години. Изпитът е бил голяма атракция - знаете, че за децата това е много интересно.  И се е превърнало в нещо като състезание между отделните училища - кой по-добре си е научил немският език в училище.
- Какъв е интересът в момента към филиала?
- Ние вече имаме заявки и от институции за обучение на техния персонал. От областна администрация, например, тук се обучават около 18 души, включително и областният управител. Повечето учат английски език, но има желаещи за немски и френски. Когато завършат редовния курс, те ще получат диплома от НБУ.
В заключение искам да кажа, че важното е да се знае, че тук не се карат курсове самоцелно. Винаги има изпит в края - независимо дали за международна диплома или диплома от НБУ. Изпитът се провежда от комисия и се съставлява от основните части на всички изпити, традиционно провеждащи се в чужбина. А това от своя страна е и солидно доказателство за качеството, което трябва да гонят и преподавателите в центъра, които са определени също чрез конкурс и изпит от НБУ.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА


 

 


Сходни връзки

ИЗПИТ ЗА КЕЙМБРИДЖКА ДИПЛОМА ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди