изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:12 EEST
* IX МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ "ДОБРУДЖА ПЕЕ И ТАНЦУВА"    
Култура

ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ АНГЕЛ МАРИН ЩЕ ОТКРИЕ ФОРУМА

Изпълнители и фолклорни специалисти от шест държави ще участват във фестивала. "Лале ли си, зюмбюл ли си" ще огласи Албена




Деветият международен фолклорен фестивал "Добруджа пее и танцува" се провежда от днес до 28 август под патронажа на вицепрезидента на Република България Ангел Марин. Форумът се организира от Българското национално радио - радио "Варна", Българската Национална Телевизия, телевизия bTV, Парламентарната комисия по култура, Министерството на културата - Национален център за музика и танц.
Във фестивала ще участват 190 танцьори и 6 фолклорни ансамбъла от Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Гърция и България. Това са ансамбъл "Бал-гьоч" от град Инегел /Турция/ с ръководител Сейвие Йозкан, ансамбъл "Босилче" /Румъния/ с ръководител Михаела Дешлиу, ансамбъл "Бисер" от  Кичево /Македония/ с ръководител Божко Тренески, ансамбъл "Джидо" от Бечей /Сърбия/ с ръководител Горан Думанович, ансамбъл от Драма /Гърция/ с ръководител Лоренц Лампсиас, ансамбъл "Добруджанче" /Силистра/ с ръководител Йордан Филипов и ансамбъл "Добруджа" /Добрич/ с ръководител Стоян Господинов.
Международна конференция на тема "Форми и приоритети при съхранението на националното фолклорно наследство в Балканския регион" е предвидена за утре от 11 ч. в зала "Атлантик" на хотел "Добруджа". Лектори ще бъдат академик Николай Кауфман, проф. Димитрина Кауфман от Института по фолклор при БАН, Михаела Дешлиу /Румъния/. В конференцията ще участват Божко Тренески /Македония/, Сейвие Йозкан /Турция/, Горан Думанович /Сърбия/, Лоренц Лампсиас /Гърция/, добруджанската народна певица Галина Дурмушлийска, Ангел Маринков от Агенцията за българите в чужбина и др. Консултант е проф. Петър Ангелов - художествен ръководител на ансамбъла за народни песни и танци "Варна".
За 17 ч. в програмата на фестивала е предвидено фолклорно дефиле в курорта Албена - от хотел "Здравец" до Културно-информационния център, и фестивално хоро. Фестивалният гала-концерт в ресторант "Орехите" ще започне в 18.30 ч. и ще бъде открит от патрона на фестивала вицепрезидентът Ангел Марин. Галина Дурмушлийска ще изпълни химна на фестивала "Лале ли си, зюмбюл ли си". концертът ще започне с ансамбъл "Добруджанче" от Силистра, ще продължи с гостите от чужбина и ще завърши с ансамбъл "Добруджа" от Добрич. След това участници и зрители ще се включат в традиционната кулминация на фестивала - фолклорния Jam Session на "Добруджа пее и танцува".
 


Сходни връзки

* IX МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ "ДОБРУДЖА ПЕЕ И ТАНЦУВА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди