изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:36 EEST
ФЕНОМЕНЪТ: СЕЛЯНИН-РАБОТНИК    
Общество

Ст.н.с. А. Атанасов

Явлението селянин-работник в неговата интензивна форма се развива в България по време на комунистическата власт и управление.



Феномена искам да поясня чрез живота на един селянин, който е принуден да стане работник. Той е Ангел Христов Николов. Роден е на 26 август 1905 г. в с. Страхил, Варненско. Умира на 86-годишна възраст в Добрич.
Родословието на Ангел е от известния революционер за Свободата на българския народ от турско иго и автор на знаменитите "Записки по българските въстания" Захари Стоянов.
След изпепеляването от пожар в Котел, дядото на Ангел, Георги се установява да живее в добруджанското село Горун, Шабленско. По-късно се преселва в с. Страхил.
Ангел Христов завършва Държавното практическо земеделско училище в Шумен през 1922 г. От неговия сертификат е пределно ясно, че тогавашната образователна система е прагматична за земеделието. В училището са изучавани 16 общообразователни и специални предмета. Сред последните са законоведение и стопанска история със счетоводство.
След завършване на училището Ангел поема работата на земеделското стопанство на баща си, та чак до 1949 година. Ангел е и общественик. Той е деятел на местната структура на Радикалната партия и е делегат на един от нейните конгреси в София. Мобилизиран е две години по време на Втората световна война в Сърбия.
По време на комунистическата власт и управление и в родното село на Ангел е изградено Трудово кооперативно земеделско стопанство. Съселяните му желаят той да стане председател на стопанството им, но местните управници са против него. Започва процес на икономическа и политическа принуда и заплахи. В лагера в Белене е изпратен най-богатият човек на селото Георги Богданов. Вторият е определен да бъде Ангел. Той предчувства угрозата пред живота му и взема съдбовно решение. Подарява собствената си земя, земеделски инвентар и животни на ТКЗС и напуска със семейството си милото си село.
Нов тежък етап в живота на Ангел и семейството му е в гр. Котел. Тук става тежкофизически работник-багерист в Дърводобивната фабрика. Ангел е пръв сред първите работници и е обявяван за "Най-добър в професията". Ангел го тегли земята, но не може да се върне в родното си село и се установява да живее в Добрич. И пак е принуден да стане тежкофизически работник, за да изхранва семейството си.
Ангел Христов е достолепен българин, който тачи труда и има възрожденски добродетели. Затова скромният му живот на селянин-земеделец и работник е пример за поведение.

 


Сходни връзки

ФЕНОМЕНЪТ: СЕЛЯНИН-РАБОТНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди