изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:32 EET
КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ ОТ ОСТЕОПОРОЗА СЪВЕТВАТ ОТ РИОКОЗ    
ЗдравеЛятото е сезонът, в който можем да помислим за предпазването от най-разпространеното заболяване на костите - остеопорозата, съобщава в информационния си бюлетин РИОКОЗ в Добрич.

Специалистите обясняват, че характерно за болестта е намаляване плътността на костите, в резултат на което се повишава чупливостта им и нараства риска от счупвания.
   Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от млада възраст, когато се формира върховата костна маса. Това обаче не означава, че възрастните хора нямат възможност да се погрижат за костното си здраве. Основните фактори, които подпомагат развитието на организма и неговите кости са активното движение, здравословното хранене и пребиваването на слънце сред чиста природа. Храненето трябва да е балансирано - с прием на мляко и млечни продукти. В тях се съдържа най-много калций, а той е важен за здравето на костите. За деня е необходимо около 0,5 литра мляко и 100-150 гр. млечни продукти - сирене, кашкавал, извара. Важно е да прекарваме всеки ден поне 30 минути на чист въздух и слънце. Когато слънчевите лъчи достигнат до кожата, в организма се произвежда витамин Д. Нашият организъм се нуждае всекидневно от витамин Д, за да се усвои по-добре калция от храната. Има рискови фактори, които не можем да променим - пол, възраст, наследственост. Но има и такива, които можем да променим. Затова специалистите препоръчват: движете се всеки ден, ходете, бягайте, танцувайте, плувайте или опитайте с туризъм.
 


Сходни връзки

КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ ОТ ОСТЕОПОРОЗА СЪВЕТВАТ ОТ РИОКОЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди