изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:54 EEST
БЛИЗО 1000 ДУШИ СЕ СЪБРАХА В ХИТОВО НА ЛОВЕН СЪБОР    
Любопитно30 гончета от страната издържаха полевите изпитания срещу 70-килограмово диво прасе. Другата мишена - 120-килограмов глиган, избяга няколко часа преди състезанието

Близо 1000 души от цялата страна качиха адреналина си по време на полевите изпитания за ловни кучета в местността "Бостан чешма" край добричкото село Хитово, провели се в събота, в рамките на 12-ия национален събор на ловните кучета. Няколко часа преди старта на състезанието се разбра, че една от мишените - 120-килограмово диво прасе, е избягала от специално приготвения капан. Отряд доброволци тръгна с пушките да "арестува" беглеца, но глиганът не бе открит сред 2 687 хектаровата гора. Според предварителната организация, домакините от ловната дружинка в Добрич бяха взели назаем две диви прасета от Тервел, които трябваше да се сменят като мишени на ловните кучета. В крайна сметка се наложи гончетата да откриват и облайват само 70-килограмовия събрат на беглеца, който стоически издържа до края на състезанието без никакви рани и контузии. Ако прасето бе получило някакви повреди, то Ловно-рибарското дружество в Добрич трябваше да заплати на Тервел щетите. Прасетата били докарани в капана в петък вечерта. Не е ясно как едното е успяло да се измъкне оттам. Част от ловците заподозряха дори  организирана кражба.
 До 10 часа в гората край Хитово вървеше регистрацията на гончетата. От всички доведени на събора ловни кучета от страната, 30 отговаряха на изискванията за полевите изпитания в четири категории: чистопородни гончета, ловни териери, кучета за всестранен лов и мелези. Бостан чешма се огласи от лая на нетърпеливите гончета. Най-настървен бе ягдтериерът Тери. Сигурно му мирише на избягало прасе, шегуваха се зевзеци. Според регламента на състезанието, в рамките на 3 минути, в 3 декара ограден с мрежи полигон, всяко гонче трябваше да се справи със следните задачи: да намери шопара, да го облайва, да покаже настойчивост и злоба към дивеча. По тези показатели бе извършено и класирането. Първи при териерите е Бък, собственост на Нено Димитров, при гончетата е Чакал /Румен Тодоров/, сред победителите при кучетата за всестранен лов е Рекс /Веселин Георгиев/ и при мелезите-Шабан /Румен Тодоров/. Първенците от І до ІV места получиха купи, грамоти и храни от спонсорите: Американски сухи храни за кучета Diamond PET Food, Холандски сухи храни ProfPet Corporation, списанията "Off Road" и "Български ловецъ", както и електронното списание "За кучетата и любимите им собственици". Общият награден фонд е 1 500 лева.   

 Докато се провеждаше състезанието на полигона, долу край хижата на Хитово кипеше трескава подготовка за веселата част на събора. Шеф-диригентът бай Найден Добрев, председател на местната ловна дружинка, даваше команди и зорко следеше дали сглобените дълги дървени маси и пейки ще стигнат за огромното мнозинство, стекло се за събора. Както си му е редът, търговци опънаха сергии с дрънкулки, други замятаха кебапчета и кюфтета на скарата, каси с бира се изстудяваха на чешмата. "Изпаднах в паника заради оркестър", призна бай Найден. Заради фестивала в Албена "Добруджа пее и танцува", всички налични състави били ангажирани. Наложило се бай Найден да събира оттук-оттам музиканти и певица, но според мнозинството той се е справил блестящо със задачата. Присъстващите опустошиха  няколко казана рибена чорба, агнешка чорба и курбан, приготвени специално за събора. Огромното количество изпита бира пък принуди мнозина да охлаждат градуси на хорото.
Късно следобед авджиите отново нарамиха пушките и потеглиха на лов за избягалото прасе в хитовската гора. Тук през 70-те години са ловували много често Тодор Живков и Пенчо Кубадински, припомнят стари авджии. Гората край Хитово е била развъдник на диви прасета, муфлони и елени. Цели стада от по 70-80 добичета на едно място остават засега само като приятен спомен, казват ловците.

 


Сходни връзки

БЛИЗО 1000 ДУШИ СЕ СЪБРАХА В ХИТОВО НА ЛОВЕН СЪБОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди