изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:40 EEST
"ЗЛАТНА ДОБРУДЖА" ШАШНА ЧУЖДЕНЦИТЕ    
Култура
Съставът от Крушари участва във фестивал в унгарския град Ниредхаза. Отзивите били: "Вие сте страхотни"


 Фолклорният танцов ансамбъл  "Златна Добруджа" от село Крушари участва в провелия се през този месец Международен фолклорен танцов фестивал в унгарския град Ниредхаза. На сцената му са се представили състави от България, Италия, Литва, Русия, Словакия и Унгария - общо 500 души, разказа за НДТ Христо Милушев, който е бил преводач на състава.
Ден на България се е състоял в рамките на фестивала. Нашите танцьори показали своите умения и учили местните хора на основните стъпки на българските народни танци. Сред участията на ансамбъл "Златна Добруджа" е имало едночасови представления в градовете Метазалка и Фехемет пред хиляди зрители, огромен успех и аплодисменти.
В последния ден на фестивала се е състояла  конференция, на която всяка от страните участнички изказала своите впечатления и разказала за фолклорните си традиции. За това как младите хора се обучават да съхраняват обичта и уважението към фолклорното изкуство и наследство. 
"Ние също останахме очаровани от унгарската гостоприемност, топлина и усмивки... Унгария е една спокойна, потънала в зеленина, цветя и чистота страна" - сподели още Хр. Милушев. Той добави, че за ансамбъл "Златна Добруджа" през цялото време се е говорело с уважение и респект. Отзивите на унгарците били: "Вие сте страхотни". "И наистина, момичетата и момчетата от ансамбъла защитиха с достойнство името на страната ни и на Добруджа. Мисля, че, като добруджанци, трябва да им изкажем нужното внимание и уважение за това, че накараха стотици унгарци да говорят за България и за нашия регион" - добави Хр. Милушев.
Фолклорният танцов ансамбъл "Златна Добруджа" в с. Крушари е създаден през 1999 г. В репертоара си групата има повече от 20 танца от всички фолклорни области на България, както и обредни танци. Ансамбълът е участвал в редица фестивали в чужбина - Сърбия, Русия, Украйна, Румъния, Молдова, Турция, Северна и Южна Италия. Съставът е носител на много отличия и медали. До края на тази година за изпълнителите от "Златна Добруджа" предстоят турнета в Украйна и Молдова, а за догодина съставът е поканен във Франция.
 


Сходни връзки

"ЗЛАТНА ДОБРУДЖА" ШАШНА ЧУЖДЕНЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди