изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:12 EEST
СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ ПРОДАВА БИВШИЯТ ВРЗ "ХАН АСПАРУХ"    
ИкономикаДълговете на фирмата възлизат общо на 5.4 млн. долара. "Хан Аспарух" дължи 1.5 млн. долара на бившата ПИМБ, сега Асет интернешънъл банк - Добрич

Днес в 9 часа съдия-изпълнител ще отвори офертите за продажбата на бившия военно-ремонтен завод "Хан Аспарух" в Добрич, научи НДТ. На пресконференция в началото на годината бе оповестено, че дълговете на фирмата възлизат на 5,4 млн. долара. Сред основните кредитори на фирмата е бившата ПИМБ, сега Асет интернешънъл банк - Добрич, която е предоставила на завода 1.5 млн. долара, внесени от фирмата като банкова гаранция пред Министерството на отбраната. От финансовата институция заявиха, че заводът им е длъжник от година и след като многократно са провеждани разговори, в крайна сметка се е наложило банката да си изиска вземането по съдебен ред. От 29 юли до 29 август кандидат-купувачите можеха да внасят ценови предложения в съда. Началната тръжна цена, обявена от съдия-изпълнителя, е 2 172 764 лв. Днес ще стане ясно дали ще има купувач на активите на бившето вече предприятие, които са разположени на площ от 105.839 дка, като в тях влизат акумулаторен цех, административни сгради, гаражи, столова, леярна, складове и други.
Руската фирма "Беларус агротехника експорт" е собственик на 80 на сто от капитала на "Хан Аспарух", след договор с Агенцията за приватизация от 2002 година. "Беларус агротехника експорт" пък е 100 процента собственост на "Славянски енергетичен съюз".
В началото на 2005 г. уволненият вече бивш управител на завода Йордан Петков обяви, че фирмата е куха, защото е с нелегитимна регистрация. Според него от Търговско-промишлената палата на Русия тогава е била пристигнала информация, че на ул. "Московска" №13 в град Назран в Република Ингушетия нямало фирма с името "Славянски енергетичен съюз". Й. Петков твърдеше, че фирмата няма регистрация в руското министерство на данъците и таксите. Според него, това е фирма-фантом и "Беларус агротехника експорт" няма собственик.
Припомняме още, че "Икономическа полиция" и прокуратурата в Добрич извършиха обиск в завода и иззеха печати и документи заради съмнения за източването му. "Беларус агротехника експорт" бе страна по договора за ремонт на самолетите L-39 ZA, производство на чешката фирма "Аеро водоходи". Тогава имаше подозрения, че документите за ремонт на самолетите се преснемат и тайно се препродават в трети страни.
На 28 декември 2004 година съдия-изпълнител извърши опис на имуществото на завод "Хан Аспарух" в Добрич и запечата 90 % от помещенията му - без административната сграда.
Действията на съдия-изпълнителя са вследствие изпълнително дело, заведено по молба на банката, която е отпуснала кредит на фирмата в размер на 1.5 млн. долара, дадени от фирмата като гаранция пред Министерство на отбраната. По-късно новият управленски екип на завода информира, че на 31.12.2004 г. е подписал анекс към договора с банката и са се споразумели за погасяването на кредита и намаляване на лихвата по него. Действията на съдия-изпълнителя бяха прекратени и помещенията бяха отпечатани.
През месец март тази година на пресконференция прокуристът на "Беларус агротехника експорт" Александър Фадеев обяви, че завод "Хан Аспарух" започва изпълнението на поръчка за немската компания "Кизелбах Машиненбаутайле ГмбХ" на стойност близо 1 000 000 евро. Според проекта завод "Хан Аспарух" ще произведе за около година близо 170 000 броя изделия - сегмент от колело, записан в производствената листа под кодовото наименование "JS 000540". 
 


Сходни връзки

СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛ ПРОДАВА БИВШИЯТ ВРЗ "ХАН АСПАРУХ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди