изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:32 EEST
НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН    
КултураКрайният срок, в който могат да се правят номинации за почетен гражданин на Добрич, изтича днес

От пресслужбата на общината информираха вчера, че има постъпили нови предложения за почетен гражданин на Добрич. Първото от новите предложения е  от д-р Евгения Георгиева - директор на Дома за медико-социални грижи за деца в Добрич, която предлага Рада Въртунинска. В предложението си д-р Георгиева описва приноса на Рада Въртунинска за развитието на Добрич като културен център. Тя поставя началото на редица прояви, сред които Национален конкурс - рецитал "Бялата лястовица" - с. Красен, Национални празници на хумора и сатирата - гр. Ген. Тошево, Театрални празници - гр. Балчик, Фолклорен събор за песни и танци от слънчева Добруджа - с. Дебрене и други. Тя е сред сръучредителите на Общобългарския съюз "Добруджа" и негов секретар. През 2000 г. участва в учредяването на Дружеството на краеведите и е един от редакторите на сп. Краезнание. Издава редица книги - нейни и в съавторство с други творци. Нейните книги носят послание за Добрич и Добруджа в Националните библиотеки на Вашингтон, Ню Йорк, Париж, Лондон, Страсбург, Москва.
Второто постъпило предложение е от бивши самодейци от куклените състави с ръководител г-жа Руска Цекова, които предлагат  г-жа Руска Цекова
Началото на професионалния й живот започва през 1952 г. като актриса в драматичния театър, а една година по-късно е назначена за художествен ръководител на самодеен куклен театър в града. Оттук нататък започва усилена работа като ръководител, организатор и режисьор на много детски представления по села, детски градини, читалища в други градове и турнета в чужбина. Тя създава един от най-добрите самодейни куклени състави.
От 1963 г. като художествен ръководител на държавния куклен театър, поставя много пиеси за децата на града. Едновременно с тези две кандидатури е постъпило още едно предложение за номинирания вече доц. Ташо Ташев, уточняват още от пресслужбата на кметството. Предложението е от Съюза на учените в България - клон Добрич.
Номинация за почетен гражданин на града ни е внесено вчера и от групата съветници от коалиция "Социалисти и социалдемократи за Добрич", които предлагат Райно Митев Райнов. Предложението е подписано от Владимир Калчев - общински съветник от квотата на коалицията. В мотивацията е посочено, че Р. Митев е с трайно присъствие в политическия и стопански живот на града. Припомня се, че е заемал длъжности в Общински народен съвет и в Окръжен народен съвет. Работил е като финансов ревизор, началник на отдел "Финанси", директор на ДТП "Хранителни стоки и домашни потреби", началник на Държавно строително управление, зам.-председател по търговията и общественото хранене в ОКС. Две години е бил директор на кк "Албена". От 1979 до 1989 г. е заемал длъжността генерален директор на Строително-монтажния комбинат. От 1989 до 1997 г. е главен директор на ДСК-Добрич.
 


Сходни връзки

НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди