изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:46 EET
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ КЪРЛЕЖОПРЕНОСИМИ ИНФЕКЦИИ    
Здравесъветват специалистите от РИОКОЗ

Предвид сезонното разпространение на кърлежопреносимите инфекции Лаймска болест и Марсилска треска, специалистите от РИОКОЗ в Добрич предлагат няколко съвета. За да се предпазим от ухапване от кърлежи, трябва да избягваме навлизането в райони с гъста растителност, ако работата ни все пак е свързана с това - да носим подходящо предпазно облекло, с дълги ръкави и крачоли, добре пристегнати около китките и глезените. Ако сме турист и сме на разходка в гората, късите панталони и потниците не са най-доброто решение. Желателно е да използваме отблъскващи кърлежите вещества. След разходка в тревисти местности трябва да извършим оглед на тялото си за впити кърлежи. Наложителен е оглед и на домашните кучета, ако се били навън, както и наличието на противопаразитни каишки.
При ухапване от кърлеж не трябва да се опитваме да го отстраним, а да потърсим лекарска помощ. При възможност трябва да поставим сваления кърлеж в шишенце и да го занесем за изследване в най-близката РИОКОЗ, а ако нямаме тази възможност - да го унищожим чрез изгаряне или поставяне в спирт.
Ухапаният човек трябва да се наблюдава в продължение на 30 дни, съветват от РИОКОЗ. Трябва да се следи за локални прояви на мястото на ухапването - оток, болки, зачервяване, за общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. При оплаквания задължително трябва да се обърнем към личния си лекар.

 


Сходни връзки

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ КЪРЛЕЖОПРЕНОСИМИ ИНФЕКЦИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди