изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:57 EEST
СКАНДАЛНА ЗАМЯНА НА ЗЕМЯ РАЗБУНИ СТРАСТИТЕ В КРАНЕВО    
ОбществоНа основание решение на ОбС Валентин Стоянов от Кранево получава 4.120 дка земя на 100 м от морето срещу 6 дка на баир. Кметството трябвало още да му доплати 3000 лв.

На последната редовна сесия на Общински съвет Балчик, която се проведе на 30 август местните парламентаристи единодушно са гласували решение физическото лице Валентин Стоянов от село Кранево да получи 4, 120 декара земя на 100 метра от морето в Кранево, срещу което лицето Стоянов предоставя на село Кранево свои 6 декара необработваема нива на баира, ІV категория. На всичкото отгоре, според оценката на имотите, общината трябва да доплати на Стоянов 3 000 лева. Един-единствен съветник е гласувал "против" с мотива, че моралът му не позволява да вдигне ръка в знак на съгласие.
Скандалната заменка предизвика бурни реакции сред бизнесмените в Кранево. Създаден е Инициативен комитет, който ще внесе жалби в прокуратурата и сигнали до всички възможни инстанции. Сделката е очевадна далавера, твърдят запознати с документите.
Въпросните 4,120 декара се намират на територията на Международния детски лагер с. Кранево. Цялата площ на детския комплекс е 110 декара и земята е публична държавна собственост. Министерски съвет на Народна република България разпорежда на Комитета за стопанска координация на 31 юли 1970 година да изгради пионерски лагер край село Кранево, тогава Варненско, като определените граници на територията са: на север-гора "Балтата", на юг-съществуващия пионерски лагер, на изток-Черно море и на запад-регулацията на с. Кранево. Строителството на лагера да се финансира от Окръжните народни съвети и ЦК на ДКМС, се казва още в Разпореждане №353 от 31 юли 1970 година.
Първият акт за държавна собственост е №1579 от 02.12.1983 г., издаден от община Балчик. Във Варненския архив са запазени Акт №70 от 01.07. 1999 година и Акт №253 от 01.12.1999 година, допълнение към предишния, в които се посочва, че имотът от 110 декара, върху който е разположен детския лагер, е публична държавна собственост и собственик е държавата. Границите на имота са, както следва: запад-почивна станция "СОФИЯПЛАСТ", изток-Черно море, юг-главен път, север-път. Имотът е предоставен за стопанисване и управление на Национален детски комплекс-Кранево.
Междувременно, през 1985 година, ЦК на ДКМС сключва договор с АЕЦ "Козлодуй" за временно ползване на част от територията на лагера, като АЕЦ се задължава да построи 5 бунгала, които после да прехвърли безвъзмездно на ЦК на ДКМС, да построи за своя сметка нова канализация за отпадъчните води, да възстанови за своя сметка съборената ограда, като срещу всичко това служители на компанията получават право да почиват в лагера до октомври 1986 г. По-късно, на 6 април 1988 година, се сключва анекс между двете страни за удължаване на договора до 1990 година, като бунгалата вече са 17, и втори анекс от 1990 година за ползване на бунгалата, построени върху част от терена на детския лагер от атомниците, до 1995 година. Не е известно да има друг анекс за удължаване на договора за временно ползване на земята, но се предполага, че той е бил удължен за нови 10 години.
От няколко години управител на бунгалата на АЕЦ е Валентин Стоянов. Той е от Кранево, но живее във Варна, служител е на АЕЦ "Козлодуй". Междувременно, съвсем странно, точно тези 4,120 декара се оказват изведнъж общинска собственост на община Балчик през 2003 година. Актът е №887 от 16.03.2003 г. Според юристи, абсолютно невъзможно е публична държавна собственост да бъде деактувана в общинска без разрешението на Министерски съвет. 
На 15.06.2005 г.  Валентин Стоянов внася молба №340 до кмета на Кранево относно замяната на нивата си от 6 декара срещу апетитното парче до морето, като заявява, че ще строи огромна почивна база, къпални, басейни, и т.н. Кметът Георги Раднев одобрява заменката и внася становище до Общинския съвет на Балчик. Според запознати, Валентин Стоянов е депозирал в община Балчик писмо от изпълнителния директор на АЕЦ, че ако заменката се осъществи, АЕЦ ще му предостави всички активи на временната почивна база, изградена върху територията на детския лагер. Няма подобно решение на Съвета на директорите на атомната компания, няма заповед и на принципала на АЕЦ - Министъра на енергетиката, твърдят източници на вестника. Предстои компетентните органи да установят има ли такова писмо, дали то е фалшиво и чии са подписите. Освен писмо за намерение, Стоянов е трябвало да представи гаранционно писмо от съответна банка, или декларация от съответната данъчна служба, че има доказана печалба, тоест - какъв е произходът на парите, които ще инвестира в имота. Няма никакви доказателства, че подобни данни има в Общинския съвет в Балчик.
 На 4 август Пламен Ташев, Началник Общинска служба по земеделие и гори, град Балчик, внася предложение за заменката, като тя да бъде извършена при условията на чл.36, ал.1 от ППЗСПЗЗ. Той гласи, цитирам точно: "Замяна на земеделски земи - частна държавна или частна общинска собственост със земеделски земи - собственост на граждани и юридически лица, се допуска при парична равностойност, определена по Наредбата за условията и реда за установяване на текущи пазарни цени на земеделските земи." Според Наредбата пък, "цената на земеделската земя в България е формирана според категорията на земята, според добива, който ражда и дохода, който се получава от нея." Оценките на двата имота, които са със статут на земеделски земи, са направени от вещото лице Куцаров. Според него нивата на Валентин Стоянов от 6 декара, която е на стръмен баир, на 500 метра от морето, необработваема е, земеделска техника не може да се добере до мястото, до нивата се стига по отвратителен черен път, не дава никакъв доход, е оценена за 157 000 лева, тоест - по около 26 000 лева на декар. Според собственици на земеделски земи в Кранево, от декар нива на това място могат да се вземат най-много 5-6 000 лева.
4,120-те декара до морето, със 17 бунгала, паркинги, гаражи и телефони, с невероятно количество зеленина и високи дървета, са оценени от Куцаров за 154 000 лева. Излиза, че община Балчик ще трябва да доплати 3 000 лева на Стоянов, и второ, че декар земя до морето е около 30 000 лева. Само за сравнение, на 50 метра от лагера, в посока към Кранево, преди няколко дни 1 декар се продаде за 680 000 лева, а пазарната цена на терени в близост до морето е 120-150 евро за кв. метър, твърдят брокери.
Защо рипнаха бизнесмените в Кранево срещу скандалната заменка? Ако този имот бе даден на търг, в общинската хазна щяха да влязат милиони и Кранево щеше да реши проблемите си с водата и канализацията. В пиковия сезон водата не стига дори до 4-ия етаж на хотелите, канализацията не може да издържи на огромния наплив от нови сгради. Сключената сделка със заменката е не "кон за кокошка", а "бълха за кон", определят далаверата бизнесмените.
Георги РАДНЕВ, кмет на Кранево
- Господин Раднев, коментирайте скандалната замяна на двата имота?
-  Това е решение на Общинския съвет, не е мое, аз не съм общински съветник.
- Но все пак, как тази земя от публична държавна се е превърнала в общинска?
- Нямам представа кой го е актувал. Що не вземете да пишете за заменката на 100 декара горски фонд? Самата държава създаде условия за кражби. Аз искам само да ме оставят да работя.
Красимир МИХАЙЛОВ, кмет на община Балчик
- Господин Михайлов, по какъв начин тези 4,120 декара са се превърнали от публична държавна собственост в общинска?
- Те никога не са били държавни, винаги са били общински.
 


Сходни връзки

СКАНДАЛНА ЗАМЯНА НА ЗЕМЯ РАЗБУНИ СТРАСТИТЕ В КРАНЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди