изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-27 @ 20:02 EEST
МЕРКИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ПУСТЕЕЩИТЕ ЗЕМИ ПРИЕ ОбС НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
ОбществоМерки за намаляване на пустеещите и необработваеми земи на територията на община Добричка бяха приети вчера на сесия на Общинския съвет.

Бе направена и промяна на начина на трайно ползване на земеделските земи, загубили предназначението си като такива. От информация на общинската администрация става ясно, че земеделските земи от общинския поземлен фонд /ОПФ/ за стопанисване през стопанската 2004/2005 г. са 16 720 декара. Те се наемат под наем от български физически и юридически лица, това е уредено в две наредби на ОбС. При проведени търгове с явно наддаване са наети 9 883 декара. Останали са нераздадени и необработени 6 837 декара земи, като от тях 1 535 са сирове покрай селата.
На сесията ОбС реши да бъдат снети от отчет за наем определени масиви, парцели и части от тях. Определен бе срок от 5 години за отдаване под наем на земеделски земи от ОПФ за отглеждане на полски култури. Гласувани бяха и цените, за различните категории те са между 2,50 и 13,00 лева. Според мерките, необработваните земи две и повече години ще се отдават под наем на цена от 1 лев за първата година. Друга мярка е насочена към отдаването на язовирни дъна, пресъхнали речни корита, терени на бивши торища и сметища - при тях началната тръжна цена е с 20 процента по-ниска от утвърдените. Бракуваните трайни насаждения ще са на цена с 50 процента по-ниска от утвърдената, а на земи с остатъци от дървесни трайни насаждения - с 20 процента.
 На сесията бяха взети две решения за отпускане на средства, необходими за лечение на жители на общината. 500 лева гласуваха съветниците за Янко Дичев, който през юни бе първият вписан в почетната книга на общината. 800 лева се отпускат за трансплантация на бъбрек в София на 28-годишния Рейхан Мустафа от с. Смолница. Стана ясно, че донор ще е майка му Сание Мехмед. Председателят на ОбС Славка Петрова призова общинските съветници да направят и лични дарения, за да бъде набрана нужната сума за трансплантацията. Същото направи и кметът на общината Петко Петков, който отправи апел към присъстващите на сесията кметове и кметски наместници. П. Петков припомни, че веднъж общинската администрация е дарила средства за трансплантацията.
На сесията съветниците приеха отчета за изпълнението на бюджета на общината за първите шест месеца на годината, направиха и някои корекции в него. Утвърдени бяха самостоятелните и слетите паралелки в училищата и групите в ЦДГ с деца и ученици под минимума. Обсъдени бяха резултатите от извършена проверка от Временна комисия по състоянието на четвъртокласната пътна мрежа в общината.

 


Сходни връзки

МЕРКИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ПУСТЕЕЩИТЕ ЗЕМИ ПРИЕ ОбС НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди