изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:38 EEST
ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТРЮФЕЛИ - АЛТЕРНАТИВЕН ОТРАСЪЛ    
ЗемеделиеВ страната има 8 ферми, като хората, които се занимават с уникалното производство иска да има специална държавна политика

"Искам само 5 минути среща с министър Нихат Кабил, за да види за какво става въпрос", каза пред журналисти управителят на фирма "Кипро и Ко" Киро Проданов. Представянето на продукцията му пред добричлии се радваше на голям интерес - тълпяха се множество посетители, любопитни да разберат какво представляват трюфелите и защо са толкова ценни. 
Трюфелът е уникална грудковидна подземна гъба без корени и без стебло, която расте под земята в пълна симбиоза около корените на определени дървесни видове. Според вида и сезона, трюфелите биват черни и бели, намират се през всеки сезон на годината и специално в България - в почти всички региони на страната, главно в гористи местности с карстови почви, обяснява Киро Проданов. Трюфелът се използва като храна, хранителна добавка, деликатес, подправка и е много скъпоструващ продукт. Само за сравнение - ако едно ядене в Италия струва 300 лири и отгоре се настърже един трюфел, цената му веднага става 1 300 лири. 7 до 10 месеца са необходими за създаването на един трюфел.
Бургаската фирма "Кипро и Ко" ООД изгражда първата си миниплантация през 2000 година върху 20 декара, които поетапно се запълвали с микоризирани дръвчета /лешник, бадем, орех, маслина, и др./. Дружеството на практика е първото в България, основало този нов тип агробиологично производство. В момента в страната има 8 плантации за производство на уникалната подземна гъба.
Защо трябва да има национална програма за развитие на този вид производство, разказва г-н Проданов: "По този начин максимално ще се оползотворят пустеещите площи и горски масиви, почти непригодни за други култури. Всички опожарени гори могат да се възстановят чрез залесяване с микоризирани дръвчета и за 4-5 години да се възстанови нарушеното екологично равновесие. Ще се създаде нов тип лесорастителност - микоризираните дървета дават бонус от две реколти, например лешници, орехи,маслини и целогодишна реколта от трюфели, която при това не зависи от плододаването на дървото. Дава се възможност за много хора от планински и полупланинските райони на страната да работят. Като експортно ориентиран продукт, трюфелите предполагат и възникване на нов тип преработвателна промишленост. Само в Германия трюфелите могат да се продават в 1 500 търговски обекта. Изграждането на  трюфелни плантации може да  има силно въздействие върху селския и екотуризма - търсенето на трюфели в тях би било голяма аткракция за чуждите туристи, предвождани от водачите на специално обучените за целта кучета".
Създаването на насаждения с микоризирани фиданки да залегне в инвестиционните програми на ДФ "Земеделие", както и в различните регионални програми на МЗГ, предлага Киро Проданов. Опазването и възпроизводството на биоразнообразието е част от глобалната политика на ЕС и на ООН за устойчивото развитие на 21 век, припомня шефът на "Кипро и Ко" с надеждата, че министър Нихат Кабил ще даде тласък на този вид алтернативно земеделие.
 


Сходни връзки

ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТРЮФЕЛИ - АЛТЕРНАТИВЕН ОТРАСЪЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди