изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-23 @ 06:24 EEST
ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА: ЖЕСТОК КОНТРОЛ ВЪРХУ ХАРЧЕНЕТО НА ПАРИ ЗА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ    
ОбществоВместо помощи - безплатни детска градина и ясла за деца от бедни семейства

 

Моята амбиция е да има жесток контрол върху харченето на пари за социални помощи. В България има хора, които живеят с нагласата, че държавата е длъжна да се грижи за тях. Това каза в Добрич министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. От 30 август Агенцията за социално подпомагане съвместно с представители на общините са започнали проверки относно изразходването по предназначение на средствата, отпуснати на пострадалите от наводненията. Нарушителите ще бъдат анкетирани и тези, които по принцип са на социално подпомагане, ще бъдат лишени за определен период от помощи. Работещите пък ще бъдат глобени по реда на Закона за административните нарушения и наказанията.  Масларова изрази несъгласието си със сега действащите нормативни документи, според които получаващите помощи трябва да отработват пет дни, а не например 20. Социалният министър съобщи, че има идея вместо да бъдат отпускани помощи на социално слаби семейства, държавата да поема издръжката на посещението на децата им в детски градини и ясли. Там те ще се хранят, ще бъдат обучавани, ще се социализират, това е инвестиция за здравето и интелектуалното развитие на децата от тези малцинствени групи, коментира министър Масларова. Тя каза още,  че не приема и факта, че хората, устроени по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост",  работят на намален работен ден, а не на 8-часов, това било демотивиращо.
4 800 социално слаби и трайно безработни са се включили в отстраняването на нанесените щети от потопите в страната след разпореждане на министъра. Масларова съобщи и за поредното дарение от посолството на Германия у нас - в размер на 30 000 евро. По волята на дарителите то щяло да бъде предоставено на 100 семейства за закупуване на печки, хладилници и друга техника. 
Една от амбициите ми е да стартираме с по-висока минимална работна заплата, каза още в Добрич Емилия Масларова. Тя обаче подчерта, че никой не е очаквал, че природата ще ни донесе такива изненади. Ще направя всичко възможно за увеличения от 1 януари и за хората в пенсионна възраст, каза министърът. Тя подчерта, че в областта на пенсионната и предпенсионната система някои реформи са довели до напрежение. Предвиждали се промени в точковата система, както и подсилване на доброволното пенсионно осигуряване.

 


Сходни връзки

ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА: ЖЕСТОК КОНТРОЛ ВЪРХУ ХАРЧЕНЕТО НА ПАРИ ЗА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди