изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:46 EEST
УНИКАЛНА ГРОБНИЦА РАЗКРИХА НА КАЛИАКРА    
ИсторияУникална гробница на нос Калиакра са открили археолози от Каварна, съобщи Пенко Георгиев, ръководител на екипа. Разкопките са продължение на миналогодишните сондажи, при които е разкрита една гробница.

На 100 метра източно от нея, на изток, е открита нова гробница. Тя била вкопана в стената на 1,5 метра дълбочина и покрита с 4 плочи. Вътре археолозите намерили 5 скелета. Двата са на мъж и жена, останалите на малки деца. "Интересното тук е, че мъжът е легнал по гръб, жената е положена върху гърдите му, а левите им ръце са сплетени покрай телата им. Децата са поставени вдясно. Двете са по гръб, а третото, което е било на около годинка, е върху гърдите на останалите две", обясни Пенко Георгиев. Полът на децата не може да се определи. Костите им са дадени на анализ. Според ориентацията на гробницата изток-запад, се налага изводът, че става въпрос за християнска гробница.
Анализът на останките сочи, че и петимата са умрели в един и същ ден и най-вероятно тук се касае за някаква трагедия на едно цяло семейство. Липсва погр***ен инвентар и ритуал, липсват дарове от близки. Предполага се, че семейството е сполетяно от гибел, отравяне или нашествие. В близост до гробницата е открита сграда от 13-14 век, която е опожарена. В богатия инвентар археолозите са намерили голямо количество монети, сред която и рядко срещаната монета на Деспот Добротица. В цялата страна има само 6-7 такива, обясни Пенко Георгиев.
 


Сходни връзки

УНИКАЛНА ГРОБНИЦА РАЗКРИХА НА КАЛИАКРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди