изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:41 EEST
ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ ТЕРОРИСТИЧНА ДЕЙНОСТ    
Общество Тероризмът е всяко поведение, при което се използват насилие или заплахи за насилие и е насочено към постигане на политическа цел.

 Тероризмът е една от най-висшите форми на организирана престъпност и на латински означава "ужас", "страх". Той се осъществява чрез насилствени действия - убийства, бомбени експлозии, вземане на заложници, шантаж. Тези престъпления заедно или поотделно се използватq за да се създаде обща атмосфера на ужас и страх в обществото с цел силово налагане и утвърждаване на идеи.
 В съвременния свят е невъзможно терористите да бъдат ограничени от достъпа им до средствата за масова комуникация и информация, които се използват за представяне на техните платформи и идеологически виждания. Медиите засилват ефекта от извършения терористичен акт. Напоследък действията на терористите стават все по-дръзки и шокиращи, което налага необходимостта от прилагането на някои основни правила на поведение.
КАК ДА ПОСТЪПИМ, КОГАТО НАУЧИМ ЗА ПРЕДСТОЯЩ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ /убийство, бомбен атентат, вземане на заложници, шантаж/.
 1. Възможно най-бързо сигнализирайте  в близкото поделение на МВР или на телефон 166 кога, къде, къде ще бъде извършено;
 2. Не се опитвайте сами да предотвратите терористичния акт. Възможно е с действията си  да станете жертва и да затрудните работата на специалистите;
 3. В случай, че забележите съмнителен предмет, безнадзорно намиращ се на необичайно място, притежаващ неспецифичен мирис, издаващ нехарактерен  шум, светлини или съдържащ непознати вещества, не пипайте и не позволявайте на никой да ги докосва. Незабавно сигнализирайте близкото поделение на МВР или телефон 166. Не споделяйте с никого какво сте забелязали освен пред полицейските органи. По същия начин постъпете при получаване на съмнителна пощенска пратка.
 4. Ако сте очевидец на извършващо се въоръжено нападение или убийство не се намесвайте, възможно е с действията си не само да усложните обстановката, но и да станете жертва. Опитайте се да запомните и по възможност да запишете това, което сте видели. Веднага сигнализирайте в близкото поделение на МВР или на тел. 166.
КАК ДА ПОСТЪПИМ В СЛУЧАЙ КОГАТО СМЕ ЖЕРТВА НА ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ.
 1.Ако  в близост до Вас избухне бомба и няма пострадали веднага се обадете на тел. 166 или на тел. 160. Ако има такива, сигнализирайте и поискайте помощ. Помогнете съобразно възможностите си.
 2. Осигурете възможност за безпрепятствено придвижване на линейки, на пожарни и полиция.
 3. Запазете самообладание, постарайте се да не изпадате в паника. Нормално е да загубите чувство за контрол на д събитията, поради непосредствена  заплаха за живота Ви.
 4. За да избегнете паниката постарайте се да следвате следните стъпки:
  - запазете позитивна нагласа;
  - фокусирайте вниманието си върху непосредствените задачи;
  - поддържайте словесен контакт с околните.
 5. Окажете съдействие на съответните органи, като опишете какво се е случило. Следвайте стриктно разпорежданията на полицията.
 6. В случай, че бъдете взети за заложници от въоръжени лица, не противоречете и спазвайте указанията им. Не се дръжте предизвикателно, това може да бъде крайно опасно за живота Ви. Последното нещо, което би искал похитителят, е да се наложи да Ви убие. Мъртвият заложник не представлява никакъв коз за водене на  преговори.
 7. Поискайте вода, храна, дрехи, лекарства и други необходими Ви жизненоважни неща.
 8. Опитайте се да създадете контакт с похитителите, бъдете активни, но не агресивни и предизвикателни! Не засягайте достойнството на похитителите!
9. Бъдете търпеливи! Запомнете, похитителите могат да бъдат заловени, имуществото да се възстанови, но човешкият живот е невъзвратим!
КАК ДА ПОСТЪПИМ КОГАТО ПОЛУЧИМ ЗАПЛАХА ПО ТЕЛЕФОНА.
 1. В случай, че телефонът е включен към система за засичане, опитайте се да продължите разговора максимално дълго, като накарате анонимчика да повтори инструкцията си. През това време изпълнете процедурата по засичането на разговора, съгласно инструкциите които са Ви дадени. Може да зададете следните въпроси: С кого говоря? Как да разбера, че не се шегувате? Защо избрахте мен?
 2. Запишете точното време и дата когато е прието обаждането.
 3. Запишете какво точно е произнесено и от кого, какви заплахи са отправени и какви инструкции са дадени от извършителя.
 4. Опитайте се да запомните лицето дали говори с акцент местен диалект има ли затруднения в говора.
 5. Веднага се обадете на тел. 166 или в най-близкото поделение на МВР.
 6. Ако подозирате някого, разкажете за подозренията си в полицията.
КАК ДА ПОСТЪПИМ КОГАТО ПОЛУЧИМ ЗАПЛАХА ЧРЕЗ ПИСМО
 1. Веднага се обадете в най-близкото поделение на МВР или на телефон 166.
 2. Дръжте в тайна писмото, не го пипате и не позволявайте на други лица да го докосват. Не разкривайте съдържанието на писмото пред никого освен пред полицейските органи.
3. Бъдете непринудени и естествени в поведението си. Ако подозирате някого споделете с органите на полицията.

 


Сходни връзки

ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ ТЕРОРИСТИЧНА ДЕЙНОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди