изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:17 EEST
60 ГОДИНИ ОТБЕЛЯЗВА ПОЖАРНАТА СЛУЖБА В ТЕРВЕЛ    
Празници60 години от създаването си чества на 17 септември Районната служба "Пожарна и аварийна безопасност" в Тервел.

Още през 1942 година в града е назначен за пожарникар Йонко Трифонов Начев за пожарникар, чиито задължения са били да поддържа в изправност и готовност пожарните помпи и да следи за постоянното запасяване с вода против пожари. Йонко Трифонов издава и купони за вода, едновременно с това е натоварен да отговаря за почистването на улиците. След 1945 г. обаче противопожарният състав в общината се увеличава, затова и се счита за организираното начало на противопожарната охрана в града. Първоначално се е дежурило с една ръчна бутална помпа, превозвана от каруцата на съвета. Случвало се е когато "превозът" е в разход, същата да се вземе на гръб и да се поеме към близкото село. През 1952 г. е доставена нова двубутална помпа с вместимост около 200 литра. Превозът отново е с каруцата на кметството. През летните кампании по прибирането на реколтата са изпращани противопожарни автомобили от Варна и София. Едва през 1954 г. е изпратен за постоянно дежурство противопожарен автомобил. Дежурило се е първоначално по 48 часа с 24 часа почивка. От 1958 г. съотношението е 24 на 24 часа и така до 1977 г., когато се преминава на трисменен режим. Тежкият режим на работа и лошите битови условия са причина някои от служителите да напуснат службата.
Първият началник на службата е Георги Димитров Господинов, който е и първият завършил Държавното противопожарно училище в София през 1952 г. От 1970 год. на дежурство е поставен втори противопожарен автомобил, а през 1979 г. службата е обявена за "Образцова". В края на деветдесетте години е изграден полигон за психо-физическа подготовка на състава. Базата е една от най-добрите в страната, на която много областни центрове биха могли да завидят. През 1982 г. гл. с-т Велико Панайотов от Тервел стана първият Републикански шампион по пожароприложен спорт от службата, а през лятото на 2000 г. шампион е и гл. с-т Драгомир Добрев.
Днес РСПАБ разполага с добре подготвен състав за ликвидиране на възникналите произшествия. На дежурство е съвременна и изправна противопожарна техника. В обслужвания район се поддържа добър противопожарен режим, контролът в обектите и населените места е непосредствен. Работи се с подрастващите в училищата и населените места за създаването на противопожарна култура, навици и умения за гасене на пожари.
            За посрещането на професионалния празник и юбилейната годишнина на службата са организирани изложба в община Тервел, среща с ветерани и обществеността на града, демонстрационно занятие, тържествено събиране в залата на общината и вечеря с участието на танцови състави, певци и артисти в ресторант "Байкал".

 


Сходни връзки

60 ГОДИНИ ОТБЕЛЯЗВА ПОЖАРНАТА СЛУЖБА В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди