изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:54 EEST
ПРОФ. ПЕТЪР ТОДОРОВ ПРЕДСТАВИ ВТОРИЯ ТОМ НА "ИСТОРИЯ НА ДОБРУДЖА"    
КултураКнигата е резултат от трудоемка събирателска работа, подчерта той

Представяне на втория том на "История на Добруджа" се състоя в петък в огледалната зала на драматичния театър "Йордан Йовков". Присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова и нейни колеги - кметове на общини от областите Добрич и Силистра. На премиерата бяха и авторите на изданието проф. Иван Божилов и акад. Васил Гюзелев. Книгата бе представена от проф. Петър Тодоров. Той започна своето изложение с историята на добруджанската историография. Изследването на историята на Добруджа след 1878 г. и Първата световна война бе табу, макар че през 60-те години на миналия век се открехна малка вратичка, подчерта проф. П. Тодоров. Той припомни, че Тодор Живков възлага целенасочено изследване на историята на Добруджа, като са проведени редица срещи с представители на Българската академия на науките, Софийския и Великотърновския университети. "Тази програма беше добра, но изпълнението й не беше достатъчно финансово обезпечено" - заяви проф. Тодоров.
Вторият том от "История на Добруджа" обхваща времето от VІ до ХV в. и разглежда историята на областта през Средновековието. Говорейки за книгата, проф. Тодоров засегна въпроса за източниковата база. Сред използваните източници има и данни, добити по археологичен път, които са сред най-важните при изясняването на живота в градовете. Книгата е резултат от трудоемка събирателска работа, заяви проф. П. Тодоров и добави, че и двамата автори имат забележителна езикова подготовка, включително и по т.нар. мъртви езици. Той говори и за начина, по който е осмислена описаната в книгата фактология. "Божилов и Гюзелев блестящо са обосновали тезата, че от 7 век историята на Добруджа е част от българската история" - каза още проф. Петър Тодоров.
Изданията от поредицата "История на Добруджа" са подкрепени от всички добруджански общини от двете области  - Добрич и Силистра. Идеята за втория том става реалност благодарение на пълното разбиране и финансовата подкрепа на общините Добрич, Добричка, Балчик, Тервел, Каварна, Генерал Тошево, Крушари, Шабла, Силистра, Ситово, Кайнарджа и Фондация "Албена".
 


Сходни връзки

ПРОФ. ПЕТЪР ТОДОРОВ ПРЕДСТАВИ ВТОРИЯ ТОМ НА "ИСТОРИЯ НА ДОБРУДЖА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди