изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-28 @ 11:32 EEST
СКАНДАЛ ЗА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ НАЖЕЖИ СТРАСТИТЕ В ОбС    
Общество

Авторът му Никола Богданов заяви, че ще даде паметника на друг град. Отложено бе откриването на процедурата за отдаване на концесия на четвъртия етаж на Стоматологичната поликлиникаСкандал разтърси вчерашното заседание на Общинския съвет на Добрич, след като съветниците не взеха решение паметникът на Кирил и Методий да бъде разположен пред сградата на "Български пощи" в центъра на града. Още в началото на разгорещените дебати арх. Емилия Добрева съобщи, че две комисии не подкрепят предложението паметникът да се намира там. Според нея, от самото начало от създаването на Инициативния комитет до изграждането на монумента са били извивани ръцете на общината, тя на два пъти е отпускала средства. Общински съветници изразиха мнението си, че не е редно първо да се направи паметникът, а после да се търси място, където да бъде поставен. Направено бе предложение той да бъде в двора на ХГ "Св. Св. Кирил и Методий", тъй като училището носи името на солунските братя. Предложението обаче бе отхвърлено с аргумента, че така ще го гледат едва 800-1000 деца и е по-добре да е в центъра на града. Имам чувството, че Емилия Добрева обработва общинските съветници, заяви от трибуната авторът на паметника Никола Богданов. Според него, всички действия около изграждането на монумента са били достояние на вече бившите общински съветници. В залата в ляво се чуха аплодисменти, съветници поискаха да му се отнеме думата. Лъчезар Росенов се изказа в защита на Н. Богданов и призова да не се обижда човек, който е почетен гражданин на Добрич. Години наред се намират аргументи този паметник да не бъде сложен, нека в края на краищата ОбС да поеме отговорност дали градът ни има нужда от този паметник, или не - призова той. След като в един момент общински съветници от ляво и дясно започнаха да се сочат с пръст и всички заговориха едновременно, председателят на ОбС д-р Мирослав Попов прекрати дебата с думите "по-добре ужасен край, отколкото ужас без край". В крайна сметка ОбС не прие предложението паметникът на Кирил и Методий да бъде разположен пред пощата. Авторът му Никола Багданов обяви, че ще го предостави на друг град и ще върне до стотинка средствата на общината.

Дълга и тягостна дискусия съпроводи и предложението за намаляване на капитала на "Стоматологичен център 1-Добрич" ЕООД и откриване на процедура за предоставяне на концесия, което в крайна сметка бе отложено. В общината е постъпила молба от "Вива феникс" ООД, която иска да ползва концесията. Категорично несъгласие с това са изразили зъботехници от Добрич, четирима такива специалисти имат кабинети на етажа. Останалите кабинети обаче са превърнати в складове и Стоматологичният център няма възможност да ги поддържа. Според част от съветниците, ако етажът бъде отдаден на концесия, която не е задължително да бъде спечелена от "Вива Феникс", той ще бъде стопанисван добре. Според други обаче, така ще се наруши връзката между зъботехници и стоматолози, центърът ще загуби социалната си функция. Подчертано бе, че той се посещава от много пенсионери, които плащат преференциални цени, защото и наемите на стоматолозите са по-ниски. В крайна сметка кметът на Добрич Детелина Николова оттегли докладната си с предложението за откриване на концесията.

На сесията вчера клетва положиха двама нови общински съветници - Ирена Баирова и Стойка Янъкова, които заеха местата на зам.-областните управители Олга Загорска и Михаил Стоев. Олга Задгорска поздрави новите съветници и им пожела успешна и ползотворна работа.

Общинският съвет взе решение за продажба на общински жилищни имоти, както и за продажба на търг на четири разбити общински жилища. Взето бе решение за възмездно прехвърляне собствеността на два трафопоста, общинска собственост, на “Електроразпределение-Варна" ЕАД за погасяване на задължения на общината. Първоначално бе отказано, но после бе прегласувано решение общината да прехвърли безвъзмездно шест трафопоста на общинско дружество "Тролейбусен транспорт" ЕООД за погасяване на дълга му към "Електроразпределение" - Варна. Изградена бе комисия, която да проведе конкурсите за управители на три здравни заведения - ДКЦ I, ДКЦ II и на областния диспансер за психично здраве “Д-р П. Станчев", чиито тригодишни договори изтичат тази година. Председател на комисията е проф. Енчо Калчев. Стана ясно, че засега конкурс за управител на Стоматологичния център няма да бъде проведен, тъй като общината в момента извършва проверка след получено писмо от РЦЗ, че не отговаря на Закона за лечебните заведения. НДТ

 


Сходни връзки

СКАНДАЛ ЗА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ НАЖЕЖИ СТРАСТИТЕ В ОбС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди