изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:43 EET
ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА СТРАДАЛЦИТЕ – ЖЕРТВИ НА РУМЪНСКИТЕ РЕПРЕСИИ ОТ 1916 И 1918 ГОДИНА    
НовиниПо повод 65 години от Възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България вчера пред Паметника  на героите, паднали за Отечеството, на пл. “21 септември” в Балчик се състоя Общоградска церемония.

Въпреки проливния дъжд балчиклии отбелязват две годишнини – 65 години от връщането на Балчик в границите на Отечеството и 97 години от обявяването независимостта на България. Гости на Балчик бяха проф. Георги Марков и контраадмирал Георги Георгиев – началник на Военноморска база във Варна. Тържествено слово бе  изнесено от кмета Красимир Михайлов, като на церемонията присъства целият кметски екип, общински съветници, ветерани от войната и граждани. Паметта на героите бе почетена с едноминутно мълчание на колене. Венци на признателност бяха положени от името на община Балчик, Военноморските сили на РБ, Общински съвет – Балчик, Общински съвет на ветераните от войните, училищата в града и други.

В центъра на Балчик, на площад “21 септември” бе открита паметна плоча на страдалците – жертви на румънските репресии от 1916 и 1918 година от градоначалника Михайлов и Валентин Атанасов – председател на ОбС-Балчик,. На откриването исторически назад ни върна проф. Георги Марков, който разказа, че през този период около 25 000 са били българите, сред които и много добруджанци, взети като заложници в затворите на Румънска Молдова. Заупокойна молитва и водосвет бяха отслужени от свещеник Георги Петков.

Мемориалната плоча е изградена в памет на 522-ма балчишки заточеници, станали жертва в концентрационните лагери в Румънска Молдова. На нея са изписани имената на всички жертви – българи, турци, роми и евреи. Плочата се намира на площада, зад Паметника на героите, паднали за Отечеството. От общинския бюджет бяха заделени 8000 лв. за направата й.

Общоградското честване в Белия град продължи и в по-късните часове с концерт на Хорът за патриотични песни “Нов завет” от Бургас в църквата “Св.св. Константин и Елена”.

 

БОРЯНА БОЖИДАРОВА

 


Сходни връзки

ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА СТРАДАЛЦИТЕ – ЖЕРТВИ НА РУМЪНСКИТЕ РЕПРЕСИИ ОТ 1916 И 1918 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди