изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:23 EEST
НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ СЪБРА УЧЕНИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА    
Култура"Ценностите, които изповядва Йовков, трябва да бъдат част от ежедневието ни и да се впишат в бъдещето на България" - с тези думи зам.-кметът Ваня Балчева обяви научния форум за открит


Национална научна конференция, посветена на 125-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков, се проведе на 23 и 24 септември в Добрич и курортен комплекс "Албена". Форумът бе организиран от община Добрич и Историческия музей. "За мен е чест и удоволствие да поздравя всички гости и да пожелая ползотворна и успешна работа" - каза при откриването зам.-кметът Ваня Балчева и добави: "Ценностите, които изповядва Йовков, трябва да бъдат част от ежедневието ни и да се впишат в бъдещето на България". Преди нея бе дадена думата на внука на Певеца на Добруджа - Боян Попов. "Страшно съм учуден от сериозното присъствие и разнообразието на темите" - каза той.
Пръв пленарен доклад изнесе професор Иван Сарандев от Института по литература при Българската академия на науките. Темата на неговия доклад бе "Йордан Дачев - сага за Добруджа и Йовков". Проф. Сарандев обясни, че поставя в центъра личността на твореца с разностранни интереси - Йордан Дачев. Той изтъкна неговата безкористна обич към добруджанската природа и нейната красота, неизтощимата му любов към родния край и към Йордан Йовков. "Йордан Дачев притежава дарбата да открива във фактите от ежедневието паметните знаци, по които историята ще съди за нас и нашето време" - подчерта проф. Иван Сарандев.
След това Лена Кирилова прочете доклада на Йордан Дачев, озаглавен "Парите и нравствеността - трайни, но неравностойни социални измерители". Доклади изнесоха още доц. Цветан Ракьовски от Югозападния университет в Благоевград - "Парите и "другият свят" в творчеството на Йовков", проф. Милена Кирова от Софийския университет - "Светият идиот": една типологическа аналогия в творчеството на Йовков", доц. Йорданка Холевич от Софийския университет - "Йовковият юг", проф. Славчо Иванов и Ваня Пенчева - "Нестихнал майчин вопъл, или прохождането на белетриста Йовков", ст. ас. Йордан Ефтимов - "Йовков - поет символист" и др. В програмата на научната конференция бяха заявени над 50 научни доклада. Предстои те да бъдат публикувани в специален брой на сборник "Добруджа". Във форума участваха представители на БАН, на висши учебни заведения, на Сдружението на писателите в Добрич, на средни училища и т.н. В конференцията се включи и Наталия Афеян от музикалната академия в Мелбърн, Австралия. Тя изнесе доклад на тема "Песента и Солвейг в Йовковия разказ "Песента на Солвейг".
 


Сходни връзки

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ СЪБРА УЧЕНИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди