изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:39 EET
ДОБРУДЖА Е НАША СЪДБА, ДАР ОТ БОГА И ИЗВОР НА ЕВРОПЕЙСКО САМОЧУВСТВИЕ    
ПразнициТова каза в приветствието си по време на тържествената сесия кметът на Добрич Детелина Николова.

 Сред гостите, уважили празника, бяха председателят на НС Георги Пирински, вицепремиерът Даниел Вълчев, министър Нихат Кабил, народни представители

Тържествена сесия се състоя вчера по повод Деня на Добрич - 25 септември, и 65-годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на България. На нея бе обявен и почетният гражданин на Добрич - Райко Тонев - диригент на Хора на добричките учителки. Гости на сесията и на останалите прояви, посветени на Деня на Добрич, бяха председателят на Народното събрание Георги Пирински, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил,  вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, областният управител Динчер Хаджиев, народните представители от Добрички избирателен район Евтим Костадинов, Енчо Малев, Ердинч Хаджиев, Николай Камов, Станчо Тодоров и Ясен Пенчев, депутатът Красимир Каракачанов, генералният консул на Руската Федерация във Варна Анатолий Шелкунов, зам.-началникът на Главния щаб на ВВС Пламен Манушев, делегации на побратимените на Добрич градове Къркларели /Турция/, Пинск /Беларус/, Измаил /Украйна/ и Залаегерсег /Унгария/. На тържествената сесия присъстваха почетните граждани на Добрич Ани и Хари Летау, Любен Бешков, Захари Медникаров, Никола Богданов, Атанас Пеев, Петър Крумов, Верка Сидерова и Борис Георгиев-Моката. Поздравителни адреси по повод празника на Добрич са изпратени от почетния гражданин д-р Андре Гредел, вицепремиера и министър на вътрешните работи Ивайло Калфин, министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, извънредния и пълномощен посланик на Украйна у нас Юрий Ръйлач, временно управляващия посолството на Беларус Франц Витко, от кметове на общини и председатели на Общински съвети в България, от председателя на СБУ Янка Такева.
При откриването на тържествената сесия председателят на Общинския съвет на Добрич д-р Мирослав Попов подчерта, че до момента 26 заслужили и изявени личности са удостоявани със званието почетен гражданин на Добрич.
"Има дни, в които грижите и проблемите, тревогите и трудностите се забравят, избледняват и остават някъде назад - каза в приветствието си кметът на Добрич Детелина Николова. - Има дни, които не забравяме и които помним от първия досег на слънцето, от думите, които носи вятърът, от спомена, който ни кара да бъдем и да се чувстваме повече хора и повече българи. Такъв за нас е денят 25 септември. Защото днес е денят на Добруджа. Ден на паметта на и силата, ден на вярата и преклонението, ден на възраждането и доблестта, без които не можем, без които не можеха бащите ни, без които няма да могат да бъдат и децата ни. И това ще бъде винаги, докато тук, сред златните поля на Добруджа звучи българското слово. За нас Добруджа е наша съдба, дар от бога и извор на европейско самочувствие." Детелина Николова каза още, че се гордее, че е кмет на този изконно български град, че хората му са нейната опора, молитва и надежда. Приветствие към гостите от името на всички народни представители отправи председателят на НС Георги Пирински. "Искам да споделя с вас огромното си удоволствие, радост, благодарност, че имам възможност да участвам в това заседание, да споделим този миг, който ни връща 65 години назад и който едновременно с това ни заставя да гледаме отговорно, сериозно и напред" - каза в поздрава си Георги Пирински. Приветствия поднесоха и представители на побратимените на Добрич градове.
По време на тържествената сесия кметът Детелина Николова връчи на новия почетен гражданин на Добрич Райко Тонев статуетка, плакет на Добрич и грамота. Той благодари за високото отличие на общината и нейните отдели "просвета" и "култура" и най-вече на хората, с които е работил през годините. Райко Тонев благодари и на Хора на учителките, с който е вече почти четири десетилетия и допълни: "Мисля, че тази награда е преди всичко за тях, аз съм само представител".
След тържествената сесия гостите взеха участие в тържествения митинг-концерт на площад "Свобода". Той започна с издигане на българския трибагреник и знамето на Добрич. Кметът Детелина Николова връчи на гостите плакет на общината. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи празничен богослов. В приветствието си към добричлии и гости вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев подчерта, че връщането на Южна Добруджа в пределите на България има своето значение не само по себе си, но и като една от най-важните крачки, които нашият народ е успял да направи по пътя на своето национално обединение. "Един народ все повече се измерва не по своята територия и по своето население, а по духа, който носи, по своята културна традиция, по образоваността, която носи" - каза още Даниел Вълчев. "Нека на този ден всички ние бъдем съпричастни, сплотени и с гордо вдигнати глави от факта, че сме добруджанци и част от историята на България", каза в приветствието си към добричлии областният управител Динчер Хаджиев. По време на митинг-концерта художествена програма изнесе Представителният духов оркестър и Почетен караул на Военноморските сили на  България във Варна. С концерт се представи детски танцов ансамбъл "Зорница" при ОУ "Панайт Волов".

 


Сходни връзки

ДОБРУДЖА Е НАША СЪДБА, ДАР ОТ БОГА И ИЗВОР НА ЕВРОПЕЙСКО САМОЧУВСТВИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди