изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:28 EEST
ЕП приветства българските и румънските наблюдатели днес    
Европейски съюз
Има значителни трудности и при намирането на достатъчно преводачи, както и недостиг на стаи
26.09.2005


Днес в Европейският парламент (ЕП) пристигат 53 наблюдатели от България и Румъния. И двете страни подписаха договори за присъединяване към ЕС преди лятната ваканция на парламента и се надяват да бъдат приети в организацията през 2007 година, припомня Би Би Си.

35 наблюдатели от Румъния и 18 от България ще бъдат приветствани днес в Европейския парламент в Страсбург с речи, концерт и прием, на който ще бъдат поднесени напитки и храни, характерни за тези две страни.

Въпреки че Румъния и България ще се присъединят към ЕС най-рано през 2007 година, наблюдателите, които са депутати в националните си парламенти, трябва да започнат да се запознават още отсега с административните механизми на организацията.

Наблюдателите ще получават щедри пари за разходи от 262 евро на ден, също като сегашните 732 евродепутати. Това е два пъти повече от средната работна месечна заплата в България и Румъния. Към тази сума ще бъдат прибавени и пари за транспортни разходи.

Наблюдателите ще могат да присъстват на заседанията на Европейския парламент, но няма да имат право на вот и няма да могат да взимат думата в пленарни заседания.

Те ще трябва да напускат залата преди гласуване, главно заради липсата на достатъчно места. Ще им се наложи да имат и общи кабинети заради недостиг на стаи, разказва кореспондентката на Би Би Си в Брюксел Уана Лонджеску.

Боб Фицхенри, говорител на християндемократите, които са най-голямата група в парламента, се оплаква от тези неудобства. Той отбелязва, че има значителни трудности и при намирането на достатъчно преводачи за срещите с румънските и българските наблюдатели.

Християндемократите, много от които настояваха членството на България и Румъния в ЕС да бъде отложено с една година, се опитаха да забавят идването на наблюдателите заради големите разходи и липсата на пространство.

В крайна сметка председателят на Европейския парламент, който беше подкрепен от либералите, социалистите и зелените, успя да наложи своето становище, че подобно забавяне би изпратило погрешен сигнал и може да навреди на процеса на реформите в двете страни.

Междувременно ЕП вече започна да наема преводачи от български и румънски. През повечето време обаче наблюдателите ще трябва да изслушват заседанията на един от официалните езици на ЕС.

Няколко от българските наблюдатели казват, че знаят испански или немски, докато румънците отбелязват, че говорят предимно английски, френски и унгарски.

Наблюдателите бяха не толкова избрани, колкото назначени от собствените си партии. Сред тях има няколко бивши министри, както и бивша мис Румъния, допълва Лонджеску. http://news.netinfo.bg/

Наблюдатели в Европейския парламент от Коалиция за България ще бъдат депутатите Александър Арабаджиев, Георги Близнашки, Евгени Кирилов, Кристиан Вигенин, Иглика Иванова и Атанас Папаризов, който ще оглави и 20-членната парламентарна комисия по европейска интеграция (KEI.parliament.bg).

Последният е бил министър на външноикономическите връзки в три правителства, вкл. и при Жан Виденов (Вж. интервю с него във в.Сега от 1 февруари т.г. - "БСП няма да повтори грешките на управлението на Виденов").

За заместник-председатели бяха гласувани Мария Ангелиева от НДСВ, Фатме Илияз от ДПС и Димитър Стоянов ("Атака").

Най-много гласове от петте кандидатури в жълтата парламентарна група получиха депутатите от НДСВ д-р Антония Първанова, Станимир Илчев, Лидия Шулева и Христина Христова.

Според шефката им Анелия Мингова и четиримата имат достатъчно професионални качества, езикови умения, международни връзки, за да се справят успешно с тази задача.

ДПС излъчи за наблюдатели в Европейския парламент Филиз Хюсменова, Неджми Али и Четин Казак, а "Атака" - най-младия депутат Димитър Стоянов, който бе предложен и за зам.-председател на комисията по европейска интеграция.

Преди дни ОДС определиха за евронаблюдатели депутатите Мартин Димитров и Мария Капон, а БНС - бившия столичен кмет Стефан Софиянски. Последната номинация на десните е юристът Димитър Абаджиев като представител на ДСБ.

Наблюдателите от страната ни - общо 18 депутати, излъчени според числеността на парламентарните групи в 40-ото Народно събрание, ще се включат в работата на Европейския парламент (EuroParl.eu.int) от 26 септември.

По предложение на Атанас Папаризов депутатите решиха евронаблюдателите периодично да информират Народното събрание за обсъжданията в рамките на Европейския парламент.

Такива периодични изслушвания да се правят в комисията по европейска интеграция по важни въпроси, свързани с членството на България в ЕС и с дейността на ЕП, записа парламентът.

Другите парламентарни комисии също ще могат да канят излъчените от Народното събрание евронаблюдатели да представят информация и становища по въпроси, свързани с тяхната компетентност.

 


Сходни връзки

ЕП приветства българските и румънските наблюдатели днес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди