изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:57 EEST
ХОЛАНДЦИ ОТ ФОНДАЦИЯ "КУЛТУРНО СЕЛО НА ЕВРОПА" СЕ ЗАПОЗНАХА С ЖИВОТА В ШАБЛА    
Европейски съюзВ рамките на европейската си обиколка, в дните от 19 до 21 септември в община Шабла пребиваваха група холандци.

Те се занимават с изследване на селски райони - какви идеи и инициативи съществуват, с какви проблеми се сблъскват местните хора, организирани в малки общности, какво е бъдещето на провинцията, как местните фермери се конкурират с глобалното производство, изследват културните ценности на регионите, които посещават, интересуват се от рецепти за местни ястия. В групата са включени хора, които проявяват интерес към проблемите на селските райони. Избрали са да гостуват тук, защото според предварителната информация община Шабла е район, който има нужда от развитие и обновяване.

Хората от групата са обединени във фондация "Културно село на Европа", а обиколката им през 24 страни на Стария континент се нарича "Евро тур". Фондацията има клонове в Италия, Естония, Ирландия и Франция. Дейността й се финансира от ЕС, холандското министерство на земеделието и със собствени средства, акумулирани от спонсори. По време на престоя си в община Шабла холандските гости се срещнаха с кмета на Шабла Елка Димова, местни фермери, гостуваха в една добруджанска къща, запознаха се с местния фолклор, бяха им представени песни, танци и костюми, характерни за района. Въпреки дъждовното време те успяха да посетят Дуранкулашкото езеро и археологическите паметници в общината.

По време на срещата си с медиите гостите обясниха, че след обобщаване на резултатите от европейската обиколка, фондацията ще направи доклад пред ЕС, който ще предложи мерки за подобряване на живота в посетените райони. НДТ   

 


Сходни връзки

ХОЛАНДЦИ ОТ ФОНДАЦИЯ "КУЛТУРНО СЕЛО НА ЕВРОПА" СЕ ЗАПОЗНАХА С ЖИВОТА В ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди