изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:00 EEST
АЛОНСО Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН !    
СпортИспанският пилот на "Рено" Фернандо Алонсо завърши на 3-о място в състезанието за Гран При на Бразилия и стана най-младият световен шампион във Формула 1.

Той е на 24 години и освен най-млад шампион, е и най-младият състезател, стартирал от поул-позишън, както и първия испанец с титла в най-комерсиалното автомобилно състезание.

Роденият във Овиедо пилот е спечелил шест от тазгодишните стартове, а за да тирумфира тази вечер на пистата "Интерлагос" му трябваше да финишира сред първите три.

Той навърши 24 години на 29-и юли, а предишният най-млад световен шампион е Емерсон Фитипалди през 1972-а година. Тогава той е на 25 години, осем месеца и 29 дни.

Фернандо Алонсо, който дебютира в състезанието през 2001-а година с отбора на "Минарди", е и първият шампион на "Рено" изобщо. За сефте той е карал за френския отбор през 2003-а година в Унгария.

Победата в неделя спечели колумбиеца Хуан Пабло Монтоя от отбора на "Макларън-Мерцедес", като това е негова втора победа на това място през последните два сезона. Втори се нареди неговият съотборник Кими Райконен (Финландия), който единствен имаше шанс да се конкурира с Алонсо.

Монтоя се опита да помогне по всички възможни начини на Райконен, за да останат шансовете му живи. Още от самото начало той излезе начело и диктуваше темпото, но Алонсо не позволи откъсване. Третото място днес гарантира на Алонсо разлика от 23 точки на върха в генералното класиране два кръга преди края на първенството.

Ужасяващо завръщане направи отборът на "Уилямс" на пистата "Интерлагос", където беше тяхната последна победа. Още при първата обиколка Антонио Пицония от "Уилямс" се блъсна в шотландеца Дейвид Култард от отбора на "Ред Бул", а катастрофата попречи и на Марк Уебър (Австралия) - също с кола на "Уилямс", да пордължи нормално състезанието. Вебер продължи, но две обиколки по-късно се появиха негативните ефекти от сблъсъка.

"Това е най-великото нещо, което съм постигал в живота си. Благодаря на Флавио Бриаторе, че ми даде път в това състезание и посвещавам титлата и на него".

"Неотдавна и в Испания хората започнаха да следят с интерес състезанията от Формула 1. Минимум 7 милиона души гледат всеки старт, а местата за Гран При на Барселона винаги са разпродадени. Искам да посветя тази титла и на тях", каза Фернандо Алонсо след края на състезанието.

"С Кими водихме битка през целия ден, но какво да се прави - този път късметът не беше на наша страна", каза пък Монтоя, шампионът на "Интерлагос".

Кралят на страната Хуан Карлос II, както и престолонаследника Принц Фелипе, бяха едни от първите, които се обадиха на новия първенец, за да го поздравят и да му заявят, че неговата победа означава и много за рекламата на Испания.

Списание "Капитал" пък публикува очерк за Алонсо ден преди старта, в който се твърди, че в момента той е най-добре платеният испански спортист. Според изданието, Алонсо получава 14,5 милиона евро годишно. Там обаче не се посочва как ще се вдигнат доходите му след днешната победа.

Известен като фен на Реал (Мадрид), Алонсо печели популярност в родината си почти толкова бързо, колкото и Шумахер в Германия, отбелязва още "Капитал".

Иначе в личния си живот новият световен шампион във Формула 1 е студент в Оксфорд по мениджмънт в спортната журналистика.

Класиране в старта за Голямата награда на Бразилия:

1. Хуан Пабло Монтоя (Колумбия) с "Макларън" - 1:29.20,254 часа

2. Кими Райконен (Финландия) с "Макларън" - на 02,257 секунди

3. Фернандо Алонсо (Испания) с "Рено" - на 24,840 секунди

4. Михаел Шумахер (Германия) с "Ферари" - на 35,668

5. Джанкарло Фисикела (Италия) с "Рено" - на 40,218

6. Рубенс Барикело (Бразилия) с "Ферари" - на 1.09,173 минути

Временно генерално класиране:

1. Фернандо Алонсо - 117 точки

2. Кими Райконен - 94

3. Хуан Пабло Монтоя - 60

4. Михаел Шумахер - 60

5. Джанкарло Фисикела - 45

6. Ярно Трули (Италия) с "Тойота" - 43

Класиране при конструкторите:

1. Макларън - 164 точки

2. Рено - 162

3. Ферари - 98

ИМА СНИМКА - 2

---------------

ГЪРЦИЯ СТАНА ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН ПО БАСКЕТБОЛ

Гърция стана европейски шампион по баскетбол за мъже. На финала на европейското първенство по баскетбол за мъже, което се проведе в Белград, съседите ни се наложиха над тима на Германия с 78:62 (39:32), в отделните части (19:12, 20:20, 25:16, 14:14).

Така баскетболистите на легендата Панайотис Янакис повториха успеха на футболния тим на страната, който миналата година триумфира в Португалия. Предишната титла на гърците е от 1987-а година. Самият Янакис беше част от онзи отбор, който спечели първата титла редом с други големи имена като Галис, Фасулас и Хаджиниколау.

Пред 10 хиляди свои привърженици (от общо 19 хиляди места в зала "Арена") в Белград гърците показаха най-доброто от европейския стил на игра - отлична стрелба от далечно разстояние и здрава защита, както и 34 спечелени борби под кошовете - 21 завършени в атака. Гардът Теодорос Папалукас беше най-резултатен в тима на Гърция с 22 точки - 8 успешни от 14 опита от близко разстояние и 3 от 4 опита от зоната за три точки. Той се развихри в третата част, когато в един период от мача наниза 8 последователни точки за тима си и направи разликата 50:36 в тяхна полза.

Звездата на Германия и играч от Националната баскетболна асоциация Дирк Новицки вкара 23 точки (включително 10 от 10 от наказателни удари) - най-много в мача и беше изпратен от игрището от цялата публика с бурни овации 3:22 минути преди финалната сирена.

"Дузина добри гърци срещу един супер мен и още 11 не толкова добри играчи" - така агенция ДПА пък озаглави репортажа си за мача. "Основната заслуга за успеха снощи, както и в целия турнир, е дългата скамейка от равностойни и качествени играчи, с които разполага треньорът Панайотис Янакис. Макар и нито един от тях да не играе в Америка, те са много задружни и дисциплинирани".

"Това е един мечтан финал за нас, защото ние показахме велик дух и тази вечер нямаше нито един отбор в Европа, който можеше да ни победи", заяви след срещата Теодорос Папалукас. Срещата се реши именно в третата част, когато гърците вкараха две тройки и увеличиха преднината си на 17 точки - едната от които беше именно на Папалукас.

"Най-голямата награда за мен е тук да вея националното знаме, но малко завиждам на хората, които празнуват по улиците". "Мечтаех за това и мечтата ми е реалност - всичко, което се случи по пътя на нашия млад отбор е просто невероятно", радваше се наставникът Панайотис Янакис.

 


Сходни връзки

АЛОНСО Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди