изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:20 EEST
ЛЮБОВТА ДЕЙСТВА БЛАГОПРИЯТНО НА СЪРЦЕТО    
Интервюта

а неправилното хранене, тютюнопушенето и стресът предизвикват инфаркти, твърди началникът на Първо вътрешно отделение в МБАЛ д-р Елисавета Карадимова, която е убедена, че човек без хоби е беден



 Д-р Елисавета Карадимова е родена на 1 април 1949 година в Добрич. Завършва Медицински университет - Варна, през 1974 г. След това започва работа в Първо вътрешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение, а от 21 април 2004 г. е негов началник. Семейна е, с едно дете. Твърди, че е човек със здрава нервна система и като типичен представител на зодия Овен всяка работа, с която се залавя, завършва до край. Освен работата, нейното богатство е хобито й - в свободното си време шие гоблени.

 

- Д-р Карадимова, увеличават ли се случаите на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, кои са най-често срещаните от тях и какви са факторите, които провокират възникването им?

 

- Нарастват хората със сърдечни инфаркти и хипертониците. Причините са недоброто хранене и неадекватното лечение. Вина имат самите пациенти, че не спазват дадените им указания, и заболяванията късно се откриват. Стресовата ситуация също не е без значения за тези заболявания. За инфарктите роля има и наследствеността. Тютюнопушенето също е сред важните негативни фактори.

 

- Какви средства за профилактика препоръчвате, за да се намали рискът от подобни заболявания?

 

- Важно е да се промени начинът на хранене. Трябва да се консумират повече плодове и зеленчуци, а от месата - риба и пилешко. Желателно е да се избягват мазнините. Трябва да не се води заседнал начин на живот. Профилактиката е и в ранното откриване на хипертонията и диабета, които са главни рискови фактори за инфаркта.

 

- Как влияе любовта на сърцето?

 

- Зависи от емоцията. Положителните емоции са винаги добри, защото стресът си е стрес. Любовта действа благоприятно на сърцето.

 

- Какво ще посъветвате хората, за да съхранят здравето си?

 

- За мен най-важно е човек да е спокоен, да обръща в живота внимание само на важните неща, а не на дребните. Разбира се, само това не е достатъчно, но то е, което човек може да направи сам. И което не изисква никакви средства. Най-важно е човек да е спокоен, да отдалечи стреса от себе си. Тютюнопушенето е другото нещо, което зависи само от нас, но много хора не искат да го разберат.  Наследствеността не може да се промени, но при възникнали проблеми трябва ранно "вземане в ръце".

 

- Как Вие се справяте със стреса?

 

- Имам стабилна нервна система, но понякога глупавите решения най-много ме ядостват.  Аз съм човек със здрава психика. До известна степен и това е даденост.

 

- Как съумявате да съчетаете многото служебни отговорности с ангажиментите си на жена в семейството?

 

- Като съм си изпратила съпруга на 500 километра в София. По този начин семейните ми задължения се свеждат само до това да мисля за себе си. Ангажиментите са ми само служебни.

 

- Това, че сте родена на 1 април, помага ли Ви да приемате с повече ирония лошите моменти в живота?

 

- Въпреки, че съм родена на 1 април, въобще не мога да лъжа. Това, че съм зодия Овен, много ми помага, защото съм човек на крайностите - или правя една работа, или изобщо не се захващам за нея. При мен всичко се довежда до край. Средни положения изобщо няма.

 

- В свободното си време шиете гоблени и близките Ви твърдят, че имате забележителна колекция. Какво Ви носи това занимание, което е доста различно от професията Ви?

 

- Шиенето на гоблени е много приятно. Човек без хоби е беден. В последните две години май работата ми се превърна в хоби и това е много тъжно.

 

- Колко медицински работници са ангажирани във Вашето отделение и какво ще им пожелаете по повод Световния ден на сърцето?

 

- В отделението работят десет човека. Пожелавам им преди всичко да бъдат здрави, което е най-важното за всеки човек. Не му трябват нито дрехи, нито пари - нищо, само здраве.

 

Татяна ИВАНОВА

 


Сходни връзки

ЛЮБОВТА ДЕЙСТВА БЛАГОПРИЯТНО НА СЪРЦЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди