изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:55 EEST
БАНКА "БИОХИМ" ЩЕ ФИНАНСИРА ОБЩИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ С 15 МЛН. ДОЛАРА    
ИкономикаЗаемите се отпускат по споразумение за гарантиране на общински кредити с Американската агенция за международно развитие

Това е първо по рода си гаранционно споразумение на USAID с българска банка, насочено изцяло към български общини, информираха от пресслужбата на банката. Средствата ще се използват за финансиране на основни инфраструктурни проекти, а споразумението е ключов етап в развитието на общинския кредитен пазар, като част от процеса на финансова децентрализация в България. Вече е факт подписването на споразумение за гарантиране на общински кредити между Американската агенция за международно развитие и Ейч Ви Би Банк "Биохим". По силата на този договор чрез агенцията американското парвителство ще гарантира портфейл от заеми на HVB Bank Biochim за общините в България в размер на общо 15 млн. долара. Специален гост на подписването е била Гинка Чавдрова, изпълнителен директор на НСОРБ (Национално сдружение на общините в Република България).
Заемите могат да се отпускат в лева или евро, като срокът на гарантираните кредити е от три до седем години.  Средствата могат да се използват за рехабилитация на улици и общински пътища, за реконструкция на водопроводи и канализация, подмяна на улично осветление, саниране на общински жилища, изграждане и/или ремонт на обществени сгради (детски градини, училища и др.), за изграждане на пречиствателни станции, възстановяване на щети от наводнения и други природни бедствия, както и при кандидатстване за заеми по линия на ЕС.
Бързият достъп до средства е особено важен при природни бедствия. Това споразумение между HVB Bank Biochim и ААМР е една възможност за общините да финансират възстановяването си. Българските общини са все още консервативни по отношение търсенето на заемен капитал. Чрез това споразумение те ще имат по-улеснен достъп до допълнителни ресурси, е бил коментарът на Гинка Чавдарова.
От началото на демократичните промени в България през 90-те години ААМР финансира различни проекти и инициативи насочени към утвърждаване на по-ефективно и отговорно местно самоуправление в България и в частност реформа в областта на финансовата децентрализация и общинските финанси. Досега за такива проекти агенцията е отпуснала общо над 30 милиона долара. 
 


Сходни връзки

БАНКА "БИОХИМ" ЩЕ ФИНАНСИРА ОБЩИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ С 15 МЛН. ДОЛАРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди