изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:35 EET
"ДРУГИЯТ ТЕАТЪР" ЗАТВАРЯ ВРАТИ ДО СЛЕДВАЩОТО ЛЯТО    
ОбществоМладежи с увреждания ще представят спектакъла "Юнакът и златната ябълка"

С постановката "Юнакът и златната ябълка" на 7 октомври в Културно-информационния център в курорта Албена ще бъде закрит проектът "Другият театър". Той се реализира от фондация "Авансцена" в партньорство с фондация "Албена" и Евро-Български културен център по програма ФАР - "Развитие на гражданското общество". Работата по проекта е възможна благодарение на съдействието на  "Лукойл", "Чипита", "Софияленд" и общините Своге, Пазарджик, Добрич, Разград, Кърджали, Варна и Каварна.
Подготовката на спектакъла е започнала на 24 септември. В него ще се изявят младежи на възраст от 9 до 19 години от специализирани домове  от Варна, Кърджали, Своге, Пазарджик, Кранево,  Каварна, Добрич и др. С тях работят драматург, сценограф, композитор, артисти,  психолози и педагози. Сценарист и режисьор на "Юнакът и златната ябълка" е Явор Спасов, помощник-режисьор - Славелена Майноловска, автор на музиката - Емилиян Иванов, сценограф - Елка Йорданова, художествен ръководител - Сотир Майноловски. На 8 октомври в рамките на проекта ще се проведе конференция, в която са  включени доклади на теми, свързани с арт-терапия, имидж-терапията, терапия с приказки, аспекти на социалната работа и видове практики на театротерапията на доценти и лектори от СУ "Климент Охридски", ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград, Медицински университет, София, Нов Български университет. В конференцията ще вземе участие и Давид Охеда, доктор по "История, теория и практика на театъра" от университета "Алкала де Хенарес", гост-координатор на проекта "Другият театър", представител на Международния институт за средиземноморски театър със седалище в Мадрид, Испания. Ще участват и представители на Министерство на културата, Министерство на образованието, на държавни агенции, на местната власт и на частния сектор. През настоящата година по проекта в Албена се реализираха две театрални ателиета с деца от домове от 15 български общини - през май и през октомври. През 2006 година ще се проведе и международна конференция, посветена на проблемите на интегрирането на хората с увреждания.
           Фондация "Авансцена" е представител за България в Международния институт за средиземноморски театър със седалище в Мадрид. От 2000-та година се включва в международната програма на института "Другият театър", чиято цел е да помогне чрез формите на театъра за интеграция на млади хора с увреждания и в неравностойно положение. Фондацията има опит в организиране участието на български младежи с увреждания в международните театрални ателиета за деца и младежи с увреждания /IV и V през 2001 в Испания и VI във Франция през 2004 г./ През 2002 г. „Авансцена" е домакин на Международно ателие за младежи с увреждания, в което участват 36 младежи от 7 средиземноморски държави както и на две национални арт-терапевтични ателиета през 2003 и 2004 г. в Албена. От тогава датира и партньорството с "Албена" АД, който става основен спомоществовател на ателиетата, предоставяйки базата в курорта за провеждане на занятията на младежите от различни домове в страната. През 2003 г. е проведено национално ателие "Другият театър" с участието на деца и младежи с увреждания от 10 социални домове в страната. През 2004 г.  фондация "Авансцена" организира участието на 7 младежи с увреждания от Кърджали в Международно театрално ателие "Другият театър" в Монпелие, Франция.
Целите на проекта са повишаване чувствителността на обществото към проблемите на децата с увреждания и в неравностойно положение, привличане на вниманието на правителствени и неправителствени организации, творци, влиятелни фигури, спомоществователи. Фондацията си е поставила задача чрез възможностите и средствата на театъра да се развият у децата с увреждания умения и способности за интегриране в социалната среда, стимулиране на социалните връзки, преодоляване на изолацията и формиране на умения за самопознание, увереност и чувство за пълноценност.

 


Сходни връзки

"ДРУГИЯТ ТЕАТЪР" ЗАТВАРЯ ВРАТИ ДО СЛЕДВАЩОТО ЛЯТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди