изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:48 EEST
Броят на ранените при взрива в Истанбул достигна седем души    
По света Истанбул. В резултат на експлозия на приземния етаж на четириетажна сграда в район Чаглаян на Истанбул загина един човек, а седмина други бяха ранени, предаде Си Ен Ен Тюрк.

човек, а седмина други бяха ранени, предаде Си Ен Ен Тюрк. “Предполагаме, че взривът е избухнал по време на сглобяване на саморъчно изработена бомба”, заяви началникът на истанбулската полиция Джелалеттин Джерах. Няма данни за самоличността на жертвата и на пострадалите. Полицията не изключва вероятността, че бомбата е била сглобявана от членове на нелегалната Кюрдска работническа партия.

Агенция “Фокус” припомня:

Атентати в Турция – 2005 г.
При бомбена експлозия на 1 май 2005 г. загива полицай в турския курорт Кушадасъ, на Егейско море. Бомбата е поставена в пакет до паметник на Ататюрк на крайбрежната алея. Заложеният експлозив се взривява докато полицаите се опитват да обезвредят бомбата. В резултат са ранени петима от служителите на реда. Един от тях умира по-късно в болница в Измир. Гръцката агенция АНА като се позовава на установената в Европа кюрдска агенция "Месопотамия", разпространява информацията, че отговорност за атентата поема организацията "Ястреби за освобождение на Кюрдистан". Групировката е близка до забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). ПКК води въоръжена борба за независима кюрдска държава в югоизточна Турция над 20 години. В този конфликт загиват над 37 000 души.
След атентата турската полиция разпространява предупреждение до всички области в Турция за вероятни нови бомбени атентати. На 7 май 2005 г. в град Мерсин, Южна Турция са задържани двама терористи от Кюрдската работническа партия с 537 г пластичен експлозив С4. При обиск в домовете им са намерени материали, необходими за приготвянето на бомби. Вероятни цели на атентаторите са държавни учреждения.
На 10 юли 2005 г.при взрив са ранени 20 души в турския курорт Чешме. Двама от ранените са чужденци. Ексползивът е бил поставен в контейнер за боклук пред филиал на банка на централен площад. Указана е спешна медицинска помощ на ранените.
Шест дни по-късно (16 юли) отново курортно селище става обект на терористична изява. В маршрутно такси, движещо се към известен плаж в Кушадасъ се самовзривява жена камикадзе. Експлозията става, когато микробусът се намира на площад “Ататюрк”. Убити са петима души и са ранени над 14. По-голямата част от тях са чуждестранни туристи. Сред загиналите са една ирландка, една британка и трима турци. Впоследствие отговорност за атентата поема Кюрдската работническа партия ПКК.
На 23 юли 2005 г. при бомбена атака в заведение в Истанбул са ранени двама души. Единият е от тях е турист - от холандски произход, а другият е сервитьор в заведението и е от турски произход. Кафенето е разположено в близост до историческия мост Галата.
На 4 август 2005 г. двама души загиват и други четирима са ранени при експлозия в Истанбул. Взривът става в азиатската част на града. Не е установено дали експлозията се осъществява в резултат на избухване на бомба. По предварителни данни жертви на експлозията стават майка и дете. Те са били в автомобил по време на взрива и са си тръгвали от сватбено празненство.
 


Сходни връзки

Броят на ранените при взрива в Истанбул достигна седем души | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди