изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:25 EEST
ТЪРСЯТ СЕ 40 МИЛИОНА ЗА ИНТЕРВЕНЦИЯ НА ЗЪРНЕНИЯ ПАЗАР    
Земеделие

В понеделник Държавен резерв открива втора сесия за изкупуване на 120 000 тона пшеница, съобщи на среща с производители от Добричка област зам.-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова.



На първия търг резервът е обявил цена от 145 лева за тон, в понеделник сесията стартира на цена 162 лева. Зам.-министър Бъчварова предположи, че ще има и трета сесия. Три борси ще провеждат търговете - Русенска, Пловдивска и Софийска, като Русенската борса е с най-голяма квота.

През декември или януари следващата година държавен фонд "Земеделие" ще осъществи интервенция на зърнения пазар за изкупуване на достатъчно количество, което би раздвижило пазара, съобщи още Светла Бъчварова. Със съдействието на Министерството на финансите и парламентарната Комисия по земеделие се търси ресурс от 40 млн. лева. Той можел да бъде осигурен от бюджетния излишък. В момента се работело върху изработването на механизмите за интервенция. Зам.-министърът коментира, че през последните 15 години в България не е имало регулиране на зърнения пазар и че това е необходимо заради влизането ни в Европейския съюз. Трябвало да имаме опит, защото тогава у нас ще бъде изградена разплащателна интервенционна агенция.

На срещата бе съобщено, че до момента у нас са регистрирани едва 60 000 земеделски производители от реално 300 000. Крайният срок за регистрация е 30 май 2006 година, без такава няма да могат да се получават субсидии от предприсъединителните фондове. До края на май в България трябва официално да бъдат регистрирани 18 млн. декара обработваема земя. Средствата, които ще се икономисат от това, че не е регистрирана земята, няма да се преразпределят, каза още Светла Бъчварова.

Складовете ни са пълни със зърно, започва прибирането на царевицата, трябва да я оставим на площадките, оплакаха се пред зам.-министъра производители от Добричка област. Увеличават се цените на горивата, на хляба, само изкупните цени на пшеницата не се увеличават. При цена от 12-13 стотинки на килограм произвеждаме под себестойността, сподели председател на кооперация в Шабла. Той призова да се намери начин за бърза реализация на зърното, защото не можели да чакат до декември, когато ще стартира интервенцията на пазара. "В момента сме в лапите на търговците, те са държавата. Сядат в някое заведение и решават каква ще е цената" - жалва се Иванка Радева - производител от с. Хитово. Според нея изкупните цени на пшеницата в България не могат да се сравняват с тези в Украйна, защото там добивът е по 700 кг/дка, а цената на горивото 80 стотинки. "Не знам докога ще търпим, няма ли някой Ивайло Свинарина да ни поведе..." - попита тя.

Производители се оплакаха пред зам.-министъра за голямата бюрокрация и бумащина при кандидатстване за субсидии и кредити пред държавен фонд "Земеделие". По 10-12 документа трябва да представим, ходим от институция по институция, получаваме парите със закъснение, жалваха се те. Присъстващи на срещата бяха категорични, че лимитът на Добричка област е недостатъчен, "по два дни стоим на опашка като пъдари, списъци правим, дори до бой се стига". НДТ

 


Сходни връзки

ТЪРСЯТ СЕ 40 МИЛИОНА ЗА ИНТЕРВЕНЦИЯ НА ЗЪРНЕНИЯ ПАЗАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди