изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:50 EEST
РЕСТАВРИРАХА 16 ВЪЗРОЖДЕНСКИ РЕЛИКВИ    
КултураИконите ще бъдат включени в експозиция на Археологическия институт при БАН, ще гостуват в Трявна и Албена

 

 

Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество при Швейцарското посолство в Република България предостави през месец март т.г. на Историческия музей в Добрич финансова помощ от 16 450 лева по проект за реставрация на 16 възрожденски реликви - 12 икони, прекрасни образци на Тревненската живописна школа, две църковни тавански розети от Добруджа и две ерусалимии.
Иконите, носещи патримониума на Варненската и Великопреславска митрополия, са предоставени от 1980 г. за 30-годишно стопанисване и ползване. Двете дървени розети от втората половина на 19 век са от тавана на църквата "Свети Никола" в Балчик. Двете ерусалимии представляват картини върху платно с религиозна тематика. Закупени са в Ерусалим от добричлии, ходили на хаджилък в Светите земи през епохата на Българското възраждане.
Реставрацията на ценните реликви е извършена за шест месеца от март до август т.г. от колектив художник-реставратори - Йорданка Дечева и Росица Пенева от Националния музей за българско изобразително изкуство, и Александър Пенев от Националния институт за паметници на културата. Тези дни музеят е получил приемателният протокол от Комисията по оценка и качество на извършеното от реставраторския екип. Комисията се оглавява от проф. Григорий Григоров - зав.катедра "Реставрация" в Художествената академия, председател на Камарата на реставраторите и член на комисията за реставрация към Министерството на културата. Членове на комисията са ас. Стефан Белишки и маг. Тодор Бръчков. Комисията приема реставрацията като високо професионална, съобразена със съвременните изисквания за този вид дейност. Констатацията е, че произведенията са придобили дълготрайна издръжливост и експозиционен вид.
Съгласно проекта, през ноември реставрираните икони ще бъдат предоставени в гостуваща експозиция в Археологическия институт с музей при БАН, а през декември ще бъдат включени в постоянната експозиция "Икони от Добруджа" на Историческия музей в Добрич. През активния туристически сезон на 2006 г. те ще гостуват в курортен комплекс "Албена", а след това и в Художествената галерия в Трявна.

 


Сходни връзки

РЕСТАВРИРАХА 16 ВЪЗРОЖДЕНСКИ РЕЛИКВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди