изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:36 EEST
МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ МНОГО ПО-ЧЕСТО, ОТКОЛКОТО ПРЕДПОЛАГАМЕ    
Интервюта

Това заяви директорът на Езикова гимназия "Гео Милев" Милена Иванова, която е убедена, че няма добри и лоши поколения и понякога едно подарено цвете ни дава много приятно чувство и ни зарежда със сили да продължим напред, въпреки всичко



Милена Иванова е родена в семейство на учители на 12 април 1959 година в Добрич. През 1978 г. завършва със златен медал ЕГ "Гео Милев", профил немски език, а през 1983 г. и немска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" с втора специалност английски език. След това работи като учител в ЕГ "Гео Милев". Временно изпълняващ длъжността заместник-директор в елитното училище е от 1989 до 1990 г. Следващата една година е началник отдел "Международни връзки в Община Добрич. През 1994 г. печели конкурса за директор на езиковата гимназия. Междувременно, от 1996 до 1998 г. се занимава и с преподавателска работа в Международен колеж Албена. Доброто си професионално ниво поддържа непрекъснато с участие в множество международни форуми, сред които езиков курс в Гьотинген /Германия/, курс по странознание на Австрия в Грац и Виена, международен семинар "Против расизма, ксенофобията, насилието и нетолерантността" в Барселона /Испания/, Международен конгрес на учителите по немски език в Амстердам /Холандия/, първи административен обмен на Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт" в щата Илинойс /САЩ/, международен курс за училищно директори по програма "Сократ" в Рим /Италия/, Международен конгрес на германистите в Люцерн /Швейцария/ и др. Въпреки многобройните си ангажименти, се отдава и на хобитата си: чужди езици, художествена литература, изкуство, художествен и устен превод, история, география, политика.

- Обмените на преподаватели и ученици от ЕГ "Гео Милев" са една от най-атрактивните страни при усвояването на чужд език. От кога датират те и какви са целите, които си поставяте с реализацията им?

- В гимназията много държим на обмените и международните проекти. Обменът с гимназия "Лайбниц" от немския град Санкт Ингберт е от 1990 г. Всяка година обменяме групи ученици от по 15-20 души и т.г. беше нашият шестнадесети обмен. Наскоро българските ученици се върнаха от там с прекрасни впечатления. Отношенията ни са изключително близки и приятелски. С тези хора още от самото начало ние много се харесахме. Мисля, че е много важно това обменът да не е само между учениците, но и между учителите. Правили сме 2-3 пъти обмен само между преподаватели. Това означава, че връзките на училищата са толкова стабилни, защото има движеща сила на тези обмени - учителите, които са дали своето сърце и своя ентусиазъм за тяхното осъществяване. Естествено, това не е само екскурзия. Ние отдаваме много по-голямо значение на обмените, тъй като те дават възможност да разменим идеи относно образованието, учебен материал, произведения на ученици /стихове, есета, картини и т.н./. Дори представяме някога наши постановки и участваме в програмата на техния училищен празник, когато се случи да сме там.

Един от успешните в последните 3-4 години е и обменът с Гимназията по изкуства и занаяти "Сиса" в Антверпен /Белгия/. Там процедираме почти по същия начин, като разменяме ученически групи. Там ходят главно ученици от френските и английските паралелки, тъй като контактът се осъществява на английски език. Ние също приемаме техни ученици. Обменът е много приятен, много стойностен, тъй като можем да разменяме идеи, както и произведения на изкуството.

Това са традиционни обмени, но ние постоянно кандидатстваме и участваме в международни образователни проекти към програма "Сократ". Единият от тях - "Младите хора на Европа - днес и утре", с участието на партньори от Финландия и Полша, приключи успешно след тригодишна работа. Сега работим по проект за училищно развитие "Да се научим да учим", който отново е към програма "Сократ" и включва представители на Германия, Гърция, Турция и Румъния. Имаме и проект към Пакта за стабилност "Да говорим за и със съседите си" с партньори от балканските страни.

- Колко от завършващите езиковата гимназия продължават образованието си във висши училища и каква част от тях избират ВУЗ-ове извън страната?

- 100% от нашите ученици продължават да се обучават във висши учебни заведения. Сега това е по-лесно, защото има повече университети, но и преди пак цифрата беше същата. Ако някой случайно не следва, това никога не е защото той не може да се класира или влезе, а по други /семейни, здравословни или финансови/ причини. Имали сме няколко такива случая, но са изключение. Относно обучението в чужбина - най-много наши ученици следват в Германия. Около 20-25 от всеки випуск отиват там. Интересното е, че в Германия следват не само ученици с първи немски език, но се справят и някои, за които той е втори. Това означава, че и вторите езици при нас се изучават доста интензивно. В другите държави цифрата е по-ограничена. Имаме няколко ученика, които са във Франция. Знам за една ученичка, която се обучава в Белгия. Наскоро разбрах, че една от нашите ученички във Франция вече учи в Сорбоната. В САЩ също има някои наши випускници, които завършват там. Поради факта, че обучението в тези страни е скъпо, то е почти невъзможно. В Германия, поне досега беше безплатно, нямаше студентски такси и затова натам се насочваха много повече ученици. Сега, когато положението се промени, може би ще понамалеят. В края на краищата и ние имаме добри висши училища, където спокойно могат да следват и да се реализират нашите възпитаници. Българското образование дава една много стабилна, фундаментална подготовка. Може би това, което ни липсва, е повече практическа насоченост и възможност за прилагане на знанията.

- В България има много добре подготвени млади хора - и като образование, и като допълнителна квалификация. Според Вас имат ли шанс те да намерят работа, която ги удовлетворява като заплащане и като възможности за развитие в перспектива?

- Разбира се, че има много добре подготвени млади хора. За жалост, стагнацията в страната не им позволява да намерят своето място, но мисля, че все от някъде трябва да се тръгне. Мисля, че все пак има положително развитие на нещата и дори да не е високо платена работата, която още в началото младите хора искат да получат, би трябвало да проявят много упоритост, за да могат оттам нататък да се развиват и да се усъвършенстват.

- Езиковата гимназия винаги е била известна като най-разкрепостеното училище в отношенията между ученици и учители. По какъв начин реагират Ваши бивши възпитаници, когато Ви срещат след години?

- Учителската професия е такава, че не ни позволява да се вкопчим в някакъв етап от развитието на училището и да живеем само със спомените за това, което е било преди. Ние сме щастливи, защото постоянно общуваме с млади хора и както те се променят, така и ние се променяме заедно с тях. Аз винаги съм казвала, че няма добри и лоши поколения. Не може да се каже, че миналото поколение е било по-добро и по-дисциплинирано, а пък сегашната младеж не е на тази висота, тъй като условията се променят. За нас не е важно как изглежда даден ученик, а какво носи в главата си, какви са неговите идеи и неговите виждания за живота. Ние не мислим, че би трябвало да ходят с униформи или да маршируват чинно. Разбира се, когато някои наши бивши възпитаници дойдат, дори хора по-млади от мен, се учудват от нечия прическа или облекло, които общо взето на нас не ни правят впечатление.

Реакцията при среща след години е винаги една много приятна носталгия. Когато са тук, някои от учениците оценяват, други - недооценяват живота и пребиваването си в училище, знанията и подготовката, която им даваме. Може би е вярно, че човек оценява нещо едва, когато го е загубил. Нашите бивши възпитаници с благодарност и много приятно чувство си мислят за годините, прекарани в гимназията, за това колко добре са били подготвени, за духа, който цари в гимназията и който ги прави съпричастни към нея много години, след като са я завършили.

- Какво дава и какво отнема отговорната длъжност директор на най-елитното училище в Добрич?

- Естествено, отнема много време и личен живот. Дава много нерви, но положителното, което носи, е едно удовлетворение за успешно свършената работа. То се получава, когато гледаме успехите на нашите ученици, дори и години след това. Понякога само една дума, казана след години, може да те направи щастлив и доволен. Едно подарено цвете понякога също ни дава много приятно чувство и ни зарежда със сили да продължим напред, независимо от всичко.

- Говорите само за постиженията на учениците. Кой успех в личен план Ви радва най-много?

- Малко ми е трудно да отделя професионалните успехи от личните, защото професионалният успех също се отразява на личността. Мисля, че съумях, поне до известна степен, да съхраня духа на гимназията, тъй като от години този свободомислещ, творчески дух го има тук. Съхраних традициите и развих нови неща. Това е по-скоро в професионален план. Като личен и на моите колеги успех също приемам утвърждаването на немските езикови дипломи, за които съм се борила изключително тежко. Като успех на своя екип отчитам ремонтите и предаването на приличен вид на нашата сграда.

За лични успехи бих могла да говоря и в сферата на моето професионално развитие като германист. Аз съм зам.-председател на Дружеството на учителите по немски език в България. Това, може би, е професионалната еманация на един учител по немски език - да отиде на световен конгрес и да представи свой доклад, разработка или презентация. Конгресите се провеждан на четири години. Наскоро бях на поредния конгрес в Грац и направих презентация на тема "Международни проекти и обмени - мотивация за обучението по немски език". В момента участвам в един шестмодулен курс за училищни директори в България по проект "Демократично училище. Ръководене и управление на училището". Организиран е от МОН, "Гьоте институт" и "Култур контакт" - Австрия. В него участват 24 директора от най-различни типове училища в цяла България. Аз съм горда, че Добрич има своя представител там.

Като други лични успехи мога да спомена, че бях избрана за общински съветник и съм председател на Комисията по образование към Общинския съвет и се опитвам със знанията и опита, които имам, да помогна за решаването на проблемите на образованието в Добрич.

- По какъв начин съвместявате политическата кариера и работата, която е свързана с възпитание на млади хора?

- Разбира се, училището е деполитизирана институция и аз се стремя по никакъв начин да не смесвам двете неща. Това, че имам задължения в политическата и обществената сфера, означава, че свободното ми време се зачерква като опция.

- По-добре ли се справят жените в кризисни ситуации?

- Не мога да твърдя дали жените, или мъжете се справят по-добре. Това е конкретно за всеки един човек, до всеки един тип характер и темперамент. Жените притежават в по-голяма степен качеството да обмислят и да преценяват, да не действат прибързано. Ако ситуацията е тежка, трезвият поглед, оглаждането от всички страни на проблема, помага.

- Какво бихте пожелали на Геомилевци и на всички млади хора в България?

  • Искам да пожелая на всички млади хора в България да бъдат ентусиазирани, да бъдат упорити, да вярват в мечтите си, защото те се сбъдват много по-често, отколкото ние предполагаме, стига да ги следваме упорито и неотклонно. Пожелавам на младите хора да опознаят света, да се включат в живота на това глобално село, в каквото се превърна нашата планета, но винаги да имат място в България и да се връщат тук. Ние трябва да направим така, че това място да бъде за тях най-привлекателното.

Текст и снимки Татяна ИВАНОВА

Ръцете на всички участници в ученическия обмен от 2004 г. фигурират върху голяма картина, изложена в коридора на Езикова гимназия

От тази година рампа дава по-лесен достъп на децата с физически увреждания до учебните занятия. Двама от учениците на гимназията са с инвалидни колички, а един - със зрителни увреждания.

Татяна ИВАНОВА

 


Сходни връзки

МЕЧТИТЕ СЕ СБЪДВАТ МНОГО ПО-ЧЕСТО, ОТКОЛКОТО ПРЕДПОЛАГАМЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди