изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:35 EET
Румънски печат: Птичият грип достигна делтата на Дунав    
Здраве Букурещ. Откритите три случая на птичи грип в Източна Румъния в близост до делтата на река Дунав са водеща тема за румънските вестници днес. “Аверя” пише, че снощи румънският министър на земеделието Георге Флутур обявил, че в община Чамурлия, окръг Тулча, са открити три мъртви птици, заразени с вируса на птичия грип.

Зоната веднага е била изолирана, а домашните птици от всички села около делтата на Дунав ще бъдат унищожени. Труповете на трите птици ще бъдат изпратени за анализ във Великобритания. “Зиуа” пише, че в района на устието на Дунав са изпратени линейки и е започнала ваксинацията на населението с противогрипни ваксини. Същият вестник съобщава за “шокиращото изявление на кмета на община Чамурлия де жос, който вчера заявил, че домашните птици започнали да измират от 26 септември. “Защо министър Флутур мълча 12 дни?” – пита изданието. “Адевърул” пише, че от вчера румънските власти са забранили лова около делтата на Дунав. Разпространени са инструкции до населението от района. Призовават се учителите да предупредят децата да не си играят с птици или трупове на птици.

Птичи грип (Справка, Агенция "Фокус")

Птичи грип е инфекция, дължаща се на вирус от фамилията на Orthomyxoviridae, които включват няколко подвида, от които е и Influenzavirus A. Последният е разделен на подтипове, между които са H-5 и H-7. Тази инфекция може да засегне почти всички видове диви или домашни птици. Тя може да бъде много заразна, най-вече при пилетата и пуйките и е възможно да доведе до изключително висока смъртност сред тези видове. Вирусът Influenza aviaire може, да зарази и други животински видове като свинята и/или други бозайници. Вирусът на птичия грип, в случаите когато щамът е високо патогенен, може да се предаде по изключение и на човека, както това е наблюдавано за вируса Influenza A/H5N1 в Хонг Конг през 1997 г. и през февруари 2003 г., както и по-скоро, във Виетнам където огнищата на вируса са наблюдавани в края на 2003 г. Случаи на предаване на вируса Influenza A/H7N7 са били наблюдавани в Холандия през пролетта на 2003 г. Предаването на вируса се извършва по въздушно-капков път и чрез чести контакти с отходните продукти на заразените животни.
Светът научава за пръв път за появата на нов смъртоносен вид птичи грип през декември 2003 г. Той тръгва от Корея и за няколко месеца се разпространи в почти всички държави от Източна Азия - Тайван, Виетнам, Камбоджа, Индонезия, Малайзия, Тайланд, Китай. В опит да спрат заразата, властите унищожават над 140 милиона домашни птици, което нанася щети за милиарди долари на икономиките им.
Според данни към месец декември 2004 г. епидемии от птичи грип се наблюдават сред птици в Канада, САЩ, Индонезия, Виетнам, Холандия, Нидерландия. В Тайланд има 7 смъртни случаи на хора от птичи грип.
След месеци на затишие през първата половина на 2005 г. в рамките на 20 дни са регистрирани случаи във Филипините, Индонезия, Виетнам, Япония и Русия - районите на Новосибирск, Алтай и Тюмен. С появата на птичи грип и в Казахстан в началото на август става очевидно, че вирусът се прехвърля към Европа. Френският президент Жак Ширак призовава за силен международен отпор срещу заплахата от птичи грип, която може да се развие в сериозна здравна криза. В Холандия е издадено нареждане всички домашни птици да бъдат държани в затворени помещения, което да ограничи възможността за заразяване. Говорителят на Световната здравна организация алармира, че е възможно да се получи кръстоска между вирусите на птичия и човешкия грип, който ще се предава от човек на човек, и ще доведе до пандемия. На 4 октомври 2005 г. ПАСЕ приема доклад върху борбата с птичия грип в Европа. В него се казва, че парламентарната асамблея подкрепя призива на СЗО за международна мобилизация срещу птичия вирус и приканва страните-членки да вземат необходимите мерки.
Основните притеснения възникват във връзка с миграцията на дивите птици поемащи по традиционните си маршрути от Сибир към Каспийско и Черно море и Южна Европа. Опасенията са, че е възможно много от тях да носят щама на грипа, който ще плъзне сред непрелетните диви и сред домашните птици в тези райони.
През 2003 г. в Холандия е регистрирана епидемия от птичи грип, причинен от далеч по безопасния щам H7N7, в резултат, на което са унищожени 30 милиона птици, а загубите са за 150 млн. евро.
Птичият грип се причинява основно от два вида вируси - H5 и H7, всеки от които има 9 подвида, обясняват специалисти. За пръв път вирус на птичия грип е изолиран в Италия преди повече от 100 години. H5N1 е изключително патогенен и може да се прехвърля от птици на хора. Засега няма известни случаи на заразяване на човек от човек. Опасенията на здравните експерти са, че щамът е в състояние да мутира допълнително и да предизвика пандемия, съперничеща или надхвърляща т.нар. испански грип, причинил смъртта на между 20 и 50 милиона души през 1918-1919 г.
Световната здравна организация (СЗО) признава, че ако вирусът мутира до степен, позволяваща му да се прехвърля от човек на човек, той ще бъде в състояние да убие милиони по целия свят
От трите известни типа грипен вирус най-опасен е типът А, който ежегодно заразява и убива много хора. Той произхожда от дивите водоплаващи птици, върху които няма никакъв болестотворен ефект. Вирусът обаче лесно прескача при домашните птици, а оттам и при някои бозайници като свине и котки, откъдето след съответни мутации може да достигне и човека.
Светът получава представа за подобен сценарий, макар и в много по-малък мащаб, през 2003 г., когато избухва епидемията от ТОРС. В рамките на 5 месеца са заразени над 8000 души, като 10 процента от тях умират. След появата на ТОРС в Китай вирусът се пръсва в пет други държави за 24 часа и в общо 3 от шестте континента за няколко седмици.
Само в Канада, където са заразени 438 души, а 43 умират, след като един болен пренася вируса от Хонконг, щетите се изчисляват на 419 млн. долара. По време на кризата гражданските полети в азиатско-тихоокеанския регион спаднат с между 40 и 70 процента.
Наличните количества от лекарството “Тамифлу” (Tamiflu) на концерна “Рош” (Roche), изчислявани на между 100 000 и 3 млн. дози, са в състояние да ограничат и дори да предотвратят разпространението на мутацията на птичия грип сред хората. За ограничаване на заразата ще помогнат и традиционни мерки като например карантина, затваряне на училища и ограничаване на контактите между хората.
Според изследване, ако евентуалната пандемия започне след около четири месеца, в хода й дневно ще се заразяват по 300 000 души. Засега 25 държави са поръчали различни количества “Тамифлу”. САЩ вече разполагат с наличност за лечение на 2.3 млн. души. “Рош” от своя страна дари 120 000 дози на СЗО за извънредни ситуации.

 


Сходни връзки

Румънски печат: Птичият грип достигна делтата на Дунав | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди